Diplomatski klub
Svijet Vijesti

BALKAN – ZATIŠJE

Opasno zatišje na Balkanu kao da je dovelo u pitanje je li uopće SAD I EU zanima kako se stvari odvijaju. Ostaje pitanje da li to otvara prostor Kini i Rusiji za jačanje utjecaja.

Očito je da postoje puno važniji problemi i krize koje su zaokupile SAD  i EU, te je nezainteresiranost titana u politici dovela do nestašica političkih impulsa kod rješavanja brojnih konflikata.

U ovom opasnom metežu korupcije, tlačenja medija, te kojekakvih pritisaka na pravosuđe, čini se da političke elite na neki način zlorabe povijest kako bi prikazali ulogu žrtve vlastite nacije, a time i bacili sumnju vlastitog stanovništva na susjede.

Može se na neki način primijetiti da posvuda u regiji, vodeći političari svoju premoć fokusiraju po uzoru na ruskog predsjednika.

Zapad se i dalje ponaša kao da je sve u redu, jer mu je najvažnije da vlada mir kao da je to neka deviza nakon rata devedesetih godina  i raspadom Jugoslavije.

Političari koji SAD i EU tretiraju kao partnera u provođenju demokratizacije i  modernizacije, vide politiku i simptome te politike koje vode do porasta stope kriminala, medijskog oduzimanja slobode te egzodusa mladih dobro obrazovanih ljudi.

Pomicanje granica na Balkanu je igranje vatrom što je svima jasno jer ne rješava problem, već bi značilo ponovno otvaranje Pandorine kutije koja nosi potencijal konflikata.

U mnogim zemljama vlada ograničenje slobode pod krinkom borbe protiv pandemije, a to je „ atlas civilnog društva“ koji opisuje stanje temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Multietničko društvo, zapadni dio Balkana , u kojem sadašnjost i budućnost, leži u pomirenju i bliskoj suradnji svakako je preduvjet za mir  i demokraciju.

Na kocki je ništa manje nego do vjerodostojnosti EU, što dokazuje postojanje sistemskih protivnika.

Protesti vezani uz borbu protiv pandemije, dovele su do zaključka da su se vlade više fokusirale da stanu protiv samog protesta, ne boreći se protiv samog „uzroka“ koji je do njega doveo.

Potrebna nam je potpuno nova agenda za budućnost, no čini se da u ovom zatišju nismo ni blizu nje.

Apokaliptična vizija nije tako ni daleko od stvarnosti , pogotovo što bi po nalogu svjetskih sila, roboti vođeni algoritmima i umjetnom inteligencijom zauzeli mjesto, dok bi samim tim sukobima stradali samo  „ljudi“.

Nadamo se da je to samo vizija pojedinaca i manjina koja svemir vidi kao spiralu naoružavanja.

Related posts

Kako se povijest ponovno prošetala u sramotničkoj halji

Hrvoje Karnaš

Mjanmarska vojska ratuje sa svojim građanima

admin

ŽENSKA PRAVA U SJEVERNOJ KOREJI – ISTINA ILI MIT

Ines Domjanovic

Leave a Comment