Diplomatski klub
Svijet

ČEŠKA VS RUSIJA – NEIZVJESTAN DIPLOMATSKI ISHOD?

Naše povijesno i životno iskustvo ne može biti ništa drugo doli osobno, no kada nam životni bioritam poremeti CORONA , tada ne postoji filter kroz koji možemo jednostavno propustiti ono šta nam smeta ili je nečisto, što je ujedno i paradoks.

No, kad uz sve to dolazi i sukob na političkom tronu dvaju država, postaje jasno da nismo gospodari epohe, već samo smrtnici kojima je diplomacija jedini stup održivosti na političkoj sceni.

Najbliži primjer toga je sukob Češke i Rusije, čiji je scenarij povezan s obavještajnom djelatnošću  ruskih diplomata, prema tvrdnjama Češke Republike, koji je očito jedan od okidača odnosa dvaju država. Sukob je počeo još prije par godina nakon što se dvojica ruskih špijuna smatraju odgovornima za eksploziju tj. trovanje agensom u češkom skladištu streljiva u kojem su poginule dvije osobe, a nastavlja se do danas.

Protjerivanjem 18 djelatnika ruskog veleposlanstva, Češka je dala do znanja da njena unutarnja strategija i politika ne tolerira obavještajnu djelatnost stranih diplomata, koji su u službi obavještajnih krugova zemlje iz koje dolaze.

Je li svojevrsna identifikacija donijela ozbiljnost i utemeljenost odluke,  koja je potaknula i drugu stranu, Rusiju, da na takve optužbe ne ostane dužna, te je odgovorila protjerivanjem 20 čeških diplomata iz Moskve.

Odmjeravanje snaga protjerivanjem diplomata, na političkoj sceni mogla bi biti igra visoko sofisticiranih  krugova, a hoće li zadovoljavajuće rješenje za obje strane biti na pomolu, pokazat će vrijeme.

I sada tu nastupa diplomacija koja zapravo i  predstavlja ono što izvorno i teoretski i jest:  način da se politikom pregovaranja i sporazumijevanja omogući smirivanje tenzija koje pozadinu imaju u prošlosti, a koja je kamen spoticanja mnogih političkih odluka država.

Samim zahtjevom češkog ministra vanjskih poslova, Jakuba Kulhaneka, koji je je prije tjedan dana zatražio od ruske vlade siguran povratak čeških diplomata u Moskvu, govori o ozbiljnosti odluke uz prijetnju protjerivanja većeg broja ruskih diplomata iz Praga, ukoliko to ne dopuste.

Ruska vlada, Kremlj, negira češke optužbe, te češki potez nazivaju provocirajućim i neprijateljskim.

I tako prepucavanje u odgovornostima i brojevima protjeranih djelatnika u diplomatskim krugovima obiju država, postavlja pitanje:  Je li na pomolu novi diplomatski rat ?

Po nekom neumoljivom klišeju, reklo bi se da će staza do pakla opet biti posuta najboljim namjerama.

Fokus svjetske politike i pratećih konflikata pomaknuo se u novo žarište za koje se nadamo da će ipak ostati u hladno nametljivoj fronti.

Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek

Related posts

Kleptokracija uzima maha, a neimaština i represija postaju instrumenti za pokoravanje stanovništva

Matea Novosel

„Putinov“ nuklearni rat u 2022. – stvarnost ili puka prijetnja?

Daria Čulo

Alžir vs. Maroko: Novi rat u 2022.?

Ines Domjanovic

Leave a Comment