Diplomatski klub
Studentski kutak

Duolingo vs Memrise: Koja je aplikacija za učenje stranog jezika bolja?

Kao što jedna stara izreka kaže, što više jezika znaš to više vrijediš. Danas postoje mnoge škole stranih jezika koje nude odlične tečajeve s vrhunskim profesorima, no mnogi ili nemaju dostatne financije za to, ili se jednostavno ne mogu u potpunosti posvetiti tome zbog manjka slobodnog vremena. No, to ne mora nužno značiti da ne možete naučiti neki novi strani jezik. Danas na tržištu postoje izvanredne aplikacije za učenje bilo kojeg stranog jezika, od kojih se najviše ističu Duolingo i Memrise. Obje aplikacije su veoma omiljene od strane korisnika zbog same činjenice što omogućavaju besplatno učenje bilo kojeg stranog jezika na jedinstven i zabavan način. To dokazuje sama brojka korisnika na njima. Duolingo broji preko 300 milijuna korisnika, dok s druge strane Memrise broji oko 35 milijuna. Mnogi ljudi ne znaju s kojom aplikacijom krenuti, no zato ćemo vas bolje upoznati s njima te vam dati  jasan i pregledan uvid kako one funkcioniraju te koje su sve njihove prednosti i mane.

Aplikacija Duolingo nudi preko 35 stranih jezika, te možete naučiti skoro bilo koji jezik, od španjolskog, kineskog do latinskog, pa tako možete naučiti čak i High Valyrian iz popularne serije Igre prijestolja! Duolingo lekcije su organizirane u takozvani language tree, koji se uglavnom sastoji od nekoliko različitih vještina raspoređenih od lakših do težih. Aplikacija je veoma zgodna i jednostavna za koristiti, te daje osjećaj kao da igrate igricu. No, veoma je limitirana s govornim vježbama i ne nudi puno za napredne govornike, te se ujedno često pojavljuju oglasi.

Kod Memrise aplikacije možete pronaći bogatu ponudu raznovrsnih tečajeva. Osim što možete pronaći tečajeve jezika kreiranih od strane Memrise, i sami njegovi korisnici mogu kreirati svoje vlastite tečajeve. Prednost kod ove aplikacije je što u svojim lekcijama imaju uključene autentične videosnimke izvornih govornika uz koje možete dobiti bolji uvid kako se pravilno izgovaraju određene riječi. Njihova metoda učenja jezika se ponajviše bazira na metodi repeticije riječi kroz koji efikasno možete savladati nove riječi. Imaju puno manje problema s oglasima, te nude razne metode vježbanja riječi. No, s druge strane su veoma ograničeni jer ovdje nećete moći naučiti puno o gramatici niti o sastavljanju rečenica.

Iako ove dvije aplikacije imaju drugačiji pristup učenju jezika te se koriste različitim metodama, fino kompletiraju jedna drugu te je odlično za koristiti ih u paru. Memrise aplikacija je vrhunska da si proširite svoj vokabular u odabranom jeziku, dok kod Duolingo aplikacije možete naučiti kako pravilno sastavljati konkretne rečenice.

Duolingo i Memrise su odlične aplikacije za sve one koji žele na opušten način naučiti nove jezike ili održati znanje trenutnog jezika koji znaju, te za sve one koji se žele okušati u nekom izazovnom jeziku. Nije prikladan za one koji žele naučiti jezik zbog posla ili selidbe, te se za takve slučajeve preporučaju profesionalni tečajevi za strane jezike. No, i dalje su veoma zabavne za koristiti, te je definitivno puno bolje i kvalitetnije provesti svoje slobodno vrijeme učeći nove riječi nego visjeti po društvenim mrežama.

Related posts

TISUĆLJETNI MITOVI ILI ?

Tia Milovac

Što čitamo?

Tamara Kolar

PR u doba koronavirusa

Marsel Antunović

Leave a Comment