Diplomatski klub
Svijet

Eurovizija

Završena je još jedna napeta saga, konačno smo dobili pobjednika i možemo se vratiti u „korona-normalu“ još neko vrijeme. Talijani su po treći puta postali pobjednici Eurovizije te tako zapalili društvene mreže gdje rasprave i komentiranje nije bilo moguće izbjeći. Međutim, svaka čast Talijanima i Euroviziji, u prvoj rečenici prije svega mislim na nabavku novih francuskih borbenih zrakoplova – Rafala. Često je grupni razgovor s mojim kolegama bio zaokupljen teorijama kako će nam SAD uskratiti vize ili pak otežati relaksaciju sistema dvostrukog oporezivanja prihvatimo li neku od drugih ponuda ratnih zrakoplova. Iako šala, preostaje nam vidjeti jesu li neki od nas bili u pravu. Veleposlanstvo SAD-a na Twitteru je doista brzo podržalo vladinu odluku.

Rafali dolaze do 2024. i to s pozamašnom cifrom od oko milijardu eura. Ovo je mnogo novca, ali razuman ulog s obzirom da su kapaciteti rabljenih zrakoplova jedni od najboljih u Europi, a dobro smo upoznati i sa zastarjelošću naše ratne avijacije. Premijer Plenković također najavljuje kako otplata neće biti problem te ulazak u eurozonu ostaje neometan u tom procesu. Međutim, suradnja s Francuzima i izjave državnog vrha predstavljaju jasan geopolitički indikator te simbol gdje se Hrvatska svrstava u natjecanju velikih centara moći. Upravo tu na scenu dolazi istinska eurovizija.  Pobjedom pjesme Insieme: 1992 autora Tota Cotugna na Euroviziji u Zagrebu 1990., Italija je simbolično predstavila početak dublje europske integracije. Ugovorom iz Maastrichta dvije godine kasnije, dvanaest zemalja započelo je jaču međusobnu suradnju te najavila dolazak eurozone.

Europska unija doista misli ozbiljno na geopolitičkom planu. Krajem prošle godine dovršen je dogovor zemalja članica i Europskog parlamenta o formiranju EDF-a (Europskog fonda za obranu) s budžetom od gotovo 8 milijardi eura. Izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz Unije, Francuska i Njemačka vode glavnu riječ i predstavljaju s vremenom sve veću protutežu Americi, koja ponekad prolazi neopaženo. Primjerice, Francuzi se ne oglašavaju po pitanju Sjevernog toka 2, ključnog projekta između Njemačke i Rusije koji osigurava daljnji gospodarski napredak i sigurnost za Nijemce. S druge strane, osim korektnih odnosa s Rusijom, Njemačka priželjkuje kineske investicije i suradnju te je trenutno „naletila“ na otpor unutar SAD-a i pojedinih članova europskih institucija po pitanju sveobuhvatnog investicijskog dogovora između EU i Kine (rukovodioci ovog procesa su naravno bili Macron i Merkel).

Eurovizija ima jasan strateški plan za budućnost. Jačanje integracije na mnogim poljima kao i do sada, ali sa sve većim naglaskom na sigurnosnu politiku. NATO neće nikuda pobjeći, američki utjecaj će i dalje dominirati izgledno vrijeme, ali nepredvidive američke politike u prošlosti dobiti će jasniju alternativu u sigurnosnim ili „humanitarnim“ odlukama. Najveća prijetnja euroviziji biti će Zeleni iz Njemačke koji jako dobro kotiraju u predizbornim anketama. Iako ima problem s NATO-im financijskim obvezama, kandidatkinja Zelenih Baerbock snažno gura „atlantsku agendu“ protiv Sjevernog toka 2 i anti-kinesku propagandu. Izgleda da je američki predsjednik Joe Biden ozbiljno shvatio pozive Zelenih za uklanjanjem nuklearnog oružja iz Njemačke te tako popustio sankcije vezane za Sjeverni tok 2 (koji samo što nije dovršen) te time indirektno odbio sakupljanje političkih poena u anketama kod Baerbock. Armin Laschet i većina CDU stranke tako neočekivano ostvaruje dodatnu pomoć u suverenosti Njemačke, ali i procesu eurovizije.

Kada je na devetoj Adenauer konferenciji održanoj prošlog mjeseca, kandidat Laschet započeo svoj govor o Europi, svima je poručio kako u njegovoj „priči“ Francuska i Njemačka kroje nove sigurnosne i ekonomske postavke Europske unije. Pragmatičnost i nekonvencionalnost njegovih vanjskopolitičkih stajališta možda je najbolje opisana tweetom ispod.

Preostaje nam vidjeti rasplet Macronovih nedavnih nevolja započete od strane umirovljenih generala i skeptičnim pozivima koji se mogu tumačiti kao pozivi na rušenje Republike. Ovo može doista naštetiti njegovoj kampanji za predstojeće izbore za godinu dana. U međuvremenu, rujanski izbori u Njemačkoj jasno će “presuditi” euroviziji.

Konačno, Hrvatska je na Dan oružanih snaga pokazala daljnji smjer naše geopolitike prihvativši postavke eurovizije. U neizvjesnim vremenima poput ovih, preostaje nam za vidjeti koliko smo poboljšali naš geostrateški otisak.

Related posts

Izlazak Poljske iz EU?

Robert Matijević

JE LI RUSIJA „PODCIJENILA ODLUČNOST“ ČLANICA NATO-a?

Tia Milovac

ČEŠKA VS RUSIJA – NEIZVJESTAN DIPLOMATSKI ISHOD?

Tia Milovac

Leave a Comment