Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Gostujuće predavanje agenta DEA

Dana 16. studenog 2021. godine, gostujuće predavanje za članove Diplomatskog kluba održao je DEA (Drug Enforcement Administration) agent Kevin F.

DEA agent Kevin F. završio je preddiplomski studij biologije nakon čega je planirao upisati medicinu. No, radeći u hitnoj službi primijetio je da je dosta problema povezano s drogama stoga upisuje Policijsku akademiju. Zatim radi kao policajac u LAPD i s vremenom napreduje na poziciju DEA agenta koju uspješno obavlja već 18 godina. Osim u Hrvatskoj, Kevin F. radio je kao DEA agent u Afganistanu, Meksiku i državama Južne Amerike.

Predavanje je započelo objašnjenjem što je DEA i s kojim aktivnostima se zapravo bavi. Zatim, pričao je o tome koliko je ljudi zaposleno u određenom sektoru, u kojim sve državama djeluju, te koliki im je budžet. Iako službeni budžet DEA iznosi nešto više od 3 milijarde dolara, zaplijenjenom drogom i ostalim sredstvima poput automobila i helikoptera, budžet dosegne preko 40 milijardi dolara godišnje.

DEA agent rekao je da se Sjedinjene Američke Države nalaze u tzv. krizi opioida. Kada je tek počeo raditi u policijskoj službi 1990.-ih godina, na zapadnoj obali SAD-a dominirao je metamfetamin koji je dolazio iz Meksika i Perua, a na istočnoj obali iz Kolumbije i Venezuele dolazio je heroin. No sada je u cijelom SAD-u dominantan fentanil, sintetski opioid koji je jedan od jeftiniji droga na tržištu i koji brže izaziva ovisnost. Inače se koristi tijekom operacija i protiv jakih i kroničnih bolova. Da bi se povećala zarada i ovisnost, fentanil se miješa s drogama poput heroina i kokaina. Narcan, lijek koji se koristio za oživljavanje nakon predoziranja, više se ne može koristiti u te svrhe jer je većina opioida pomiješana s fentanilom.

Također, agent Kevin F. osvrnuo se na tzv. Balkanski kartel kojeg čine više kartela u raznim državama koje nekada surađuju, a nekada se natječu. Spomenuo je i online crno tržište AlphaBay, te poznate dilere poput Pabla Escobara i Joaquina Guzmana zvanog El Chapo. Nadalje, objasnio je što se događa u mozgu nakon konzumiranja droga i kako droge djeluju na receptore. Tijekom i na kraju predavanja članovi kluba postavljali su pitanja o obuci za agente, o tajnim operacijama, te o korupciji u Meksiku i Afganistanu.

U ime Diplomatskog kluba zahvaljujemo DEA agentu Kevinu F. na vrlo zanimljivom i poučnom predavanju.

Related posts

Održano predavanje bivšeg veleposlanika u Rusiji prof. Bože Kovačevića

Robert Matijević

Predavanje održao bivši veleposlanik RH u Rusiji, prof. Božo Kovačević

admin

Predavanje Petera Ainswortha – Značenje međunarodne suradnje u borbi protiv korupcije

Ines Domjanovic