Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Gostujuće predavanje hrvatskog veleposlanika u Brazilu Ranka Vilovića

Foto: Freepik

Dana 27. travnja 2021. u Diplomatskom klubu nam je gostujuće predavanje održao Ranko Vilović, hrvatski veleposlanik u Brazilu, koji tu dužnost obnaša od prosinca 2019. godine. Tema predavanja bile su posao veleposlanika, odnosi Brazila i Hrvatske, te aktualna COVID-19 kriza u Brazilu.
Gospodin Vilović je na početku predavanja dao uvid u povijesti Brazila i njegovog naroda. Istaknuo je kako imaju veoma razvijenu poljoprivredu i stočarstvo te su izuzetno napredni u sektoru znanosti, tehnologiji, medicini i obrazovanju. Istaknuo je kako je Brazil zemlja ogromnih potencijala, no da se nosi s problemima poput siromaštva, socijalnom razlikom među stanovništvom i ilegalnim poslovima.
U sljedećem dijelu predavanja, gospodin Vilović je napravio usporedbu između Brazila i Hrvatske i objasnio njihovu suradnju u smislu trgovine, te je ispričao povijest iseljavanja hrvatskog stanovništva u Brazil. Za kraj je istaknuo trenutni problem uništavanja Amazonije i drugih šuma sa sječom i spaljivanjem, te se osvrnuo na trenutnu COVID-19 krizu i kako se svaka savezna država nosi s njom.
Tokom trećeg dijela predavanja, studenti su mogli postaviti svoja pitanja gospodinu Viloviću, te je on na njih vrlo rado odgovarao. U ovome dijelu smo razgovarali o problemima i izazovima s kojima se nosi Brazil, o njihovoj političkoj atmosferi te generalno o životu i poslu veleposlanika.
Kroz dvosatno predavanje, gospodin Vilović je uspio našim studentima dočarati kako u stvarnosti izgleda život jednog veleposlanika, te kako on zahtijeva puno ulaganja i truda. Objasnio nam je da to nije posao koji samo obavljate, već poziv koji puno nudi, ali zato i puno traži. Za kraj nam je savjetovao da puno čitamo, učimo jezike te ulažemo u znanje u kulturu, jer ćemo tako lakše ući u sustav diplomacije te uspjeti kao veleposlanici.
Ovim putem u ime Diplomatskog kluba zahvaljujemo se još jednom gospodinu Viloviću što je izdvojio vremena te nam održao zanimljivo predavanje za naše članove.

Related posts

Predavanje hrvatskog veleposlanika u SAD-u Pjera Šimunovića

Tamara Kolar

Predavanje održao prof. dr. sc. Ivo Josipović

Tamara Kolar

Članovi kluba sudjelovali u simulacijskoj igri

Robert Matijević

Leave a Comment