Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Gostujuće predavanje hrvatskog veleposlanika u Brazilu Ranka Vilovića

Foto: Freepik

Dana 27. travnja 2021. u Diplomatskom klubu nam je gostujuće predavanje održao Ranko Vilović, hrvatski veleposlanik u Brazilu, koji tu dužnost obnaša od prosinca 2019. godine. Tema predavanja bile su posao veleposlanika, odnosi Brazila i Hrvatske, te aktualna COVID-19 kriza u Brazilu.
Gospodin Vilović je na početku predavanja dao uvid u povijesti Brazila i njegovog naroda. Istaknuo je kako imaju veoma razvijenu poljoprivredu i stočarstvo te su izuzetno napredni u sektoru znanosti, tehnologiji, medicini i obrazovanju. Istaknuo je kako je Brazil zemlja ogromnih potencijala, no da se nosi s problemima poput siromaštva, socijalnom razlikom među stanovništvom i ilegalnim poslovima.
U sljedećem dijelu predavanja, gospodin Vilović je napravio usporedbu između Brazila i Hrvatske i objasnio njihovu suradnju u smislu trgovine, te je ispričao povijest iseljavanja hrvatskog stanovništva u Brazil. Za kraj je istaknuo trenutni problem uništavanja Amazonije i drugih šuma sa sječom i spaljivanjem, te se osvrnuo na trenutnu COVID-19 krizu i kako se svaka savezna država nosi s njom.
Tokom trećeg dijela predavanja, studenti su mogli postaviti svoja pitanja gospodinu Viloviću, te je on na njih vrlo rado odgovarao. U ovome dijelu smo razgovarali o problemima i izazovima s kojima se nosi Brazil, o njihovoj političkoj atmosferi te generalno o životu i poslu veleposlanika.
Kroz dvosatno predavanje, gospodin Vilović je uspio našim studentima dočarati kako u stvarnosti izgleda život jednog veleposlanika, te kako on zahtijeva puno ulaganja i truda. Objasnio nam je da to nije posao koji samo obavljate, već poziv koji puno nudi, ali zato i puno traži. Za kraj nam je savjetovao da puno čitamo, učimo jezike te ulažemo u znanje u kulturu, jer ćemo tako lakše ući u sustav diplomacije te uspjeti kao veleposlanici.
Ovim putem u ime Diplomatskog kluba zahvaljujemo se još jednom gospodinu Viloviću što je izdvojio vremena te nam održao zanimljivo predavanje za naše članove.

Related posts

Članovi kluba napravili case study na temu ASEAN-a

Robert Matijević

Predavanje Petera Ainswortha – Značenje međunarodne suradnje u borbi protiv korupcije

Ines Domjanovic

Organizirana je naša prva debata

admin

Leave a Comment