Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Gostujuće predavanje održao fizičar Davor Pavuna

Zadnjih godina aktualna je tema Transhumanizma, a povodom toga gostujuće predavanje u Diplomatskom klubu, održao nam je jedan od najpoznatijih hrvatskih fizičara prof. dr. sc. Davor Pavuna. 

Davor Pavuna diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu godine 1977. Doktorirao je u Engleskoj na elektronskim svojstvima novih materijala. Od godine 1986. radi na Švicarskom Institutu za Tehnologiju u Lausannei, voditelj je grupe za supravodljivost, profesor i ravnatelj Centra za nove elektronske materijale. Objavio je više stotina znanstvenih radova, uredio 33 knjige, održao je predavanja na najboljim svjetskim Sveučilištima poput Harvarda i Oxforda. Savjetnik je brojnih korporacija i vladinih agencija po svijetu.

Transhumanizam možemo definirati kao međunarodni intelektualni i kulturni pokret koji podržava uporabu novih znanosti i tehnologija za poboljšanje ljudskih mentalnih i fizičkih sposobnosti.
Transhumanistički mislioci postuliraju da će ljudska bića vremenom biti transformirana u bića s toliko poboljšanim sposobnostima koja bi opravdala naziv “postčovjek.”
Transhumanističko predviđanje duboko promijenjene budućnosti čovječanstva privuklo je mnoge zagovornike i kritičare iz širokog spektra perspektiva. Transhumanizam neki opisuju kao pokret koji utjelovljuje najizazovnije i najmaštovitije težnje čovječanstva dok ga neki opisuju kao jednu od najopasnijih ideja na svijetu.

Umjetna inteligencija postaje sve razvijenija što znači da će roboti s vremenom postajati pametniji nego ljudi. Koji su izazovi u post-covid vremenu? Čovjek ili robot? U kojem smjeru ide ovaj svijet s gledišta fizike? Odgovore na sve to mogli smo saznati na ovom predavanju od gospodina Davora Pavune. Kao i odgovore na mnoga pitanja zainteresiranih članova Diplomatskog kluba.

Related posts

Prijavi se i postani član Diplomatskog kluba!

Šime Jordan Kolega

Neformalne i zabavne aktivnosti Diplomatskog kluba

admin

Lobiranje – gostujuće predavanje Natka Vlahovića

Tamara Kolar