Diplomatski klub
Svijet

Izlazak Poljske iz EU?

Nakon što je Poljski ustavni sud donio presudu, prema kojoj dijelovi europskog prava, krše Poljski ustav, i time stavio nacionalni zakon, iznad zakona Europske unije, zaoštrili su se odnosi na relaciji Varšava-Brussels. U pitanje se dovodi ostanak Poljske u EU. Iako većina Poljaka ne želi “Polexit” odnosno izlazak njihove zemlje iz Europske unije.

Ako dođe do izlaska Poljske iz Europske unije mnoge stvari bi se promijenile.

Za početak, izlaskom iz EU izgubilo bi se na tisuće radnih mjesta. Na primjer, podaci o gospodarskom utjecaju Brexita ukazuju da se ekonomska situacija u Velikoj Britaniji pogoršala nakon objave rezultata referenduma. Strani investitori nisu htjeli ulagati u tu zemlju.
Problemi s izvozom, uvozom robe i birokracija povećali su troškove poslovanja. A Britanski izvoz pao je za više od 40 posto.
Slična bi sudbina mogla zadesiti i Poljsku, koja ima mnogo stranih tvornica u svojoj zemlji.

Članstvo u EU omogućuje slobodno kretanje roba i usluga, to će se naravno promijeniti ako Polexit stupi na snagu.
Carinske kontrole vratit će se u Poljsku, redovi će početi u teretnim i zračnim lukama. To može biti preveliki rizik za strane ulagače

Prema anketama, čak 62 posto Poljaka ne žele Polexit. 21 posto ispitanika nema mišljenje o ovom pitanju, a 17 posto želi napustiti Uniju
Iako većina Poljaka ne želi napustiti EU, broj pristaša Polexita stalno raste, za što su zadužni i Konzervativno-desničarski krugovi, kao i vladajuća stranka PiS, koja za izlazak iz Europske unije, kao jedan od razloga navodi “prekomjerno miješanje EU-a u politike država članica”. Na internetu možete pronaći mnogo komentara na ovu temu.

Što bi Poljska konkretno izgubila izlaskom iz EU?

Prvenstveno novac iz Europske unije.
Poljska se pridružila Europskoj uniji 2004. godine. Od tada je od EU dobila čak 180 milijardi eura. Poljska je tada Uniji osigurala 58 milijardi eura. To rezultira pozitivnom bilancom od 122 milijarde eura. Poljske škole također su dobile subvencije od Unije. U sklopu EU fondova obnovljene su mnoge ustanove, škole su opremljene informatičkom tehnikom a poljski poljoprivrednici iskoristili su subvencije za modernizaciju farmi, proizvodnju organske hrane i nabavku opreme.

Izlaskom iz EU, Poljaci bi dobili slabiji položaj u međunarodnoj trgovini.
Pozicija Europske unije u pregovorima o trgovinskim sporazumima vrlo je jaka. Blok država ima veću moć od jedne države. Kao rezultat toga, Poljaci bi bili u gubitku jer EU podiže standarde međunarodne trgovine.
Predstavnici EU obraćaju pažnju ne samo na potencijalne koristi, već i na ljudska prava, demokratske vrijednosti i okoliš. Trgovinska politika Europske unije temelji se na antidiskriminaciji i poštenom natjecanju.
Ovo nije prvi put da Poljska blista nepoznavanjem međunarodnih standarda, Poljaci nisu potpisali Konvenciju protiv nasilja i neće priznati presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Nakon izlaska iz Europske unije bit će još gore jer Poljaci svoja prava neće moći tražiti na Sudu Europske unije.

Po pitanju kretanja ljudi, Polexit će omogućiti ulazak u Poljsku samo s putovnicom, isto će vrijediti i za ljude koji napuštaju zemlju.
Svrha putovanja morat će biti opravdana te ćete morati dokazati da imate dovoljno novca za vrijeme planiranog boravka.
Sve će to značajno produžiti vrijeme putovanja a također bi se vratile granične provjere.

Izlaskom iz EU nastupili bi problemi s radom u inozemstvu jer su zemlje članice Europske unije glavni smjer ekonomske emigracije Poljaka. U mnogim zemljama sve što trebate učiniti da biste počeli raditi je registrirati se u mjestu prebivališta i otvoriti bankovni račun.

Sve navedeno, uveliko bi stvorilo probleme Poljskoj koja od članstva u EU ima veliku korist.
Anti-EU propaganda političara na vlasti, ponekad naiđe na plodno tlo, oslanjajući se na neke birače. Međutim, gledajući sredstva koja se ulažu u razvitak zemlje, slobodno se može reći da Poljakinje i Poljaci ne nasjedaju na propagandu vlasti, jer znaju, da se članstvo u EU jednostavno isplati i da je alternativa autoritarnost, kršenje ljudskih prava i trajno isključenje Poljske iz tijela u kojima se vode ključne rasprave i donose najvažnije odluke.

Related posts

Alžir vs. Maroko: Novi rat u 2022.?

Ines Domjanovic

Klimatske promjene i politička odgovornost

Adriana Bjelan

Veliki reset – utopija ili prilika?

Šime Jordan Kolega