Diplomatski klub
Svijet Vijesti

‘HAVANA SINDROM’ – prijetnja diplomatskoj i obavještajnoj zajednici?

Havana sindrom je jedan je od najneobičnijih slučajeva u povijesti medicine i znanosti, ali i diplomacije.
Obavještajna zajednica tek treba postići konsenzus o tome tko stoji iza slučajeva prijavljenih diljem svijeta, od kojih je stradalo više od 200 članova diplomatske i obavještajne zajednice.


Mjesecima su vladini znanstvenici i C.I.A. radili na pronalaženju uzroka kroničnih bolesti koje su prijavili diplomati i obavještajna zajednica međutim Havana sindrom je i dalje misterija.
Obavještajni dužnosnici nisu pronašli nikakve čvrste dokaze koji upućuju na uzrok. Nema obavještajnih podataka koji bi implicirali neprijateljsku špijunsku službu.


Slučajevi Havana sindroma počeli su krajem 2016. napadima na diplomate američkog i kanadskog veleposlanstva na Kubi. Od tada su zabilježeni slučajevi u Rusiji, Kini, Austriji, Indiji i drugim zemljama diljem svijeta.  
Ljudi pogođeni Havana sindromom prijavili su razne simptome kao što su glavobolje, gubitak pamćenja, poteškoće sa vidom i sluhom, vrtoglavice, mučnine, a nekima od njih su dijagnosticirane traumatske ozljede mozga te godinama kasnije i dalje pate od iscrpljujućih glavobolja i drugih zdravstvenih problema.


Od 2016. svjetski mediji zaokupljeni su pisanjem o napadima na diplomate pa je tako CNN izvijestio da su se spomenuti incidenti dogodili i na tlu SAD-a, uključujući i dva člana osoblja Vijeća za nacionalnu sigurnost tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.
Državni tajnik Antony Blinken tijekom svog posjeta američkom veleposlanstvu u glavnom gradu Kolumbije – Bogoti, sastao se s američkim dužnosnicima koji su oboljeli od Havana sindroma.


Na žalost, slučajevi Havana sindroma nastavljaju rasti diljem svijeta, uključujući nedavni incident kada je obolio viši član osoblja C.I.A.-e, dok je bio na putovanju u Indiji.


Prijavljeni slučajevi misteriozne bolesti utjecali su i na međunarodna putovanja najviših dužnosnika Bidenove administracije.  Prošlog je mjeseca posjet potpredsjednice Kamale Harris Vijetnamu odgođen jer je nekoliko američkih djelatnika prijavilo simptome, neposredno prije njezina posjeta.


Neki dužnosnici unutar vlade uvjereni su da je Rusija odgovorna za oboljenje američkih dužnosnika, te da je namjerno ciljala američko vojno osoblje, C.I.A. operativce i diplomatsku zajednicu. Tijekom ovog mjeseca na putovanju u Moskvu, direktor C.I.A.-e Bill Burns je ruskim dužnosnicima rekao da će biti značajnih posljedica za Rusiju ukoliko su oni uzrokovali teške ozljede mozga američkog osoblja. Bio je to drugi put da su visoki američki
dužnosnici pokrenuli to pitanje svojim ruskim kolegama, koji su dosljedno poricali umiješanost. Predsjednik Biden pokrenuo je to pitanje s ruskim predsjednikom Vladimirom V. Putinom na njihovom summitu u Ženevi ranije ove godine.

Pod vodstvom direktora C.I.A.-e Bill Burnsa i ravnateljice Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, obavještajna zajednica je poduzela opsežnu istragu tajanstvenih napada, uključujući 100-dnevnu istragu o mogućim uzrocima koja je započela ranije ovog ljeta. Očekuje se da će ta istraga biti završena do kraja 2021. godine.
Viši časnik koji vodi istražni tim proveo je više od desetljeća na pitanjima borbe protiv terorizma i bio je pokretačka snaga u CIA-inom analitičkom radu koji ih je doveo do pronalaska Osame Bin Ladena.


Ovo je svakako neobična pojava i zabrinjavajuća situacija koja ne ostavlja ravnodušnima diplomate, te vojne i obavještajne časnike dok preuzimaju nove zadatke u inozemstvu.

Matea Novosel

Related posts

Alexei Navalny teško bolestan u zatvoru

admin

Arktički slom: Ruski diplomat Nikolaj Korčunov o opasnosti otapanja permafrosta

Matea Novosel

Donjeck i Lugansk u zamci političkog spina

Ines Domjanovic