Diplomatski klub
Vijesti

Historia (non) est magistra vitae

U Zagrebu je u subotu, 20. studenog, održan prosvjed protiv COVID potvrda i epidemioloških mjera. Iako neki govore o brojci od 50 tisuća ljudi, Nikola Banić, jedan od tvoraca programa Theta two koji se koristi za prebrojavanje ljudi na okupljanjima, analizirao je dvije fotografije i procijenio da je na glavnom zagrebačkom trgu u nekom trenutku moglo biti 22 do 27 tisuća ljudi.

Prosvjednici su se prvo okupili na Trgu Francuske republike i Trgu žrtava fašizma. S tih su mjesta krenuli prema Trgu bana Jelačića koji je bio središnje mjesto okupljanja i održavanja  govora. Kao organizator prosvjeda navodi se građanska udruga Inicijativa prava i slobode, no prosvjed nije bio prijavljen. Ista udruga organizirala je Festival slobode i okupljanja koja su se održavala diljem Hrvatske proteklog tjedna. Prosvjedu su prisustvovali Zlatko Hasanbegović, Miro Bulj, Nino Raspudić, Marin Miletić, Nikola Grmoja, Velimir Bujanec, Ivan Vilibor Sinčić, Mislav Kolakušić, Zvonimir Troskot i druge javne osobe. Velimir Bujanec fotografirao se s prosvjednicima držeći zastavu HOS-a s natpisom „Za dom spremni“. Javnosti je najpoznatiji kao glavni urednik i voditelj televizijske emisije Bujica, a okružuju ga brojne kontroverze. Fotografiran je u nacističkoj uniformi 1994. godine, sa zastavom NDH, fotografijama Jure Francetića i Rafaela Bobana, te posterom Ku Klux Klana u pozadini.

Uspoređivanje sa Židovima u nacističkoj Njemačkoj, nošenje žutih zvijezdi, nazivanje potvrda ausweis, usporedbe članova Nacionalnog stožera s Josefom Mengelom, spominjanje koncentracijskih logora , parola „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ i slični simboli obilježili su ovaj prosvjed i prethodna okupljanja. Fotografije takvih natpisa najčešće su korištene u stranim medijima koji su izvijestili o prosvjedu. Neki od natpisa s transparenata su: „Neću u logor“, „Necijepljene se obilježava kao Židove u nacizmu“, „Nazivaju nas teoretičarima i antivakserima jer ne vjerujemo autoritetima. Većina je vjerovala Hitleru!“, „Covid Ausweis Nicht“, „Smrt Covid fašizmu, sloboda narodu“, „Miriše fašizam u zraku“. Prosvjednik je fotografiran sa žutom zvijezdom kakvu su Židovi u nacističkoj Njemačkoj morali nositi na odjeći. Na društvenim mrežama, a pogotovo na Facebook-u, korisnici postavljaju profilne slike takve zvijezde. Neki od njih koriste prikaz originalne zvijezde s natpisom Jude, a neki prikaz žute zvijezde s natpisom „Nisam cijepljen“. Jedan od transparenata imao je prikaz takve zvijezde uz godinu 1933. u usporedbi s QR kodom s COVID potvrde uz godinu 2021., što pokazuje potpuno neznanje osnovnog vremenskog tijeka Drugog svjetskog rata jer žute zvijezde 1933. nisu bile u upotrebi.

Prisjetimo se,u nacističkoj Njemačkoj svi su Židovi bili prisiljeni na odjeći nositi žutu šestokraku zvijezdu s crnim konturama i natpisom Jude. Nakon Kristalne noći u studenom 1938. godine, zloglasni visokorangirani nacist Reinhard Heydrich napisao je da bi svaki Židov u skladu s Nirnberškim zakonima morao nositi posebnu oznaku. Oznaka je, osim vidljivog izopćenja iz društva, bila priprema za koncentracijske logore. Židovi se nisu smjeli pojavljivati u javnosti bez zvijezde ili ju pokušati prekriti. Izvori procjenjuju da je u Holokaustu ubijeno i do 6 milijuna Židova – trećina svih Židova tada. Neshvatljivo je zašto bi se danas osoba svojevoljno obilježila takvim simbolom. Necijepljeni tim putem pokušavaju poručiti da se zbog svog izbora osjećaju diskriminirano i izopćeno. Ipak, uspoređivanje obveznog nošenja zaštitne maske te čestog testiranja za vrijeme javnozdravstvene krize s prisilnim obilježavanjem jedne nacionalne i vjerske skupine te najvećim genocidom ikad zabilježenim je neuko, nesenzibilno i neukusno.

Osoba se može smatrati diskriminiranom u različitim situacijama, a sama diskriminacija je kompleksan pojam. Kao takva nikad nije u potpunosti iskorijenjiva i prisutna je u svim društvima. Dijalog o diskriminaciji uvijek mora biti otvoren, pa tako i u ovoj situaciji. Međutim, problem nastaje kad shvatimo da su najglasniji akteri najčešće, pa tako i sada, najekstremniji. Zamislimo da za stolom sjede politolozi, pravnici i drugi stručnjaci (te zainteresirani građani) raspravljajući o epidemiološkim mjerama i potvrdama dok uz njih stoji nekoliko ekstremista koji viču o fašizmu, nacizmu, „novom svjetskom poretku“ i uroti iza koje stoji Bill Gates. Vrlo je teško u ovakvim okolnostima uspostaviti i sačuvati razuman dijalog. Prosvjednici bi svojim djelovanjem mogli pokrenuti i postići kontra efekt u kojem će svaka kritika uvedenih mjera biti strogo osuđivana, a vidimo da se situacija postupno razvija u tom smjeru. Također, iz javnih rasprava vidljivo je da će brojni građani podržati COVID potvrde jer ne žele da ih se povezuje s „ekstremistima“. Smatram da je moguće da će jedan dio građana, u slučaju održavanja referenduma, glasati za uvođenje COVID potvrda u inat skupini s kojom ne žele biti povezani, jer je ta grupa već sada okarakterizirana kao politički desno orijentirana, vrlo religiozna i sklona vjerovanju brzoširećim lažnim vjestima. 

U Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, vidljivo je da se u najvećem dijelu radi o prosvjedima desnice koji sigurno nisu motivirani samo brigom političara za građanska prava i slobode. Iako su prosvjednici heterogena skupina s različitim motivima i razlozima za prosvjedovanje, različitih političkih opredjeljenja i stavova o drugim društvenim pitanjima, ipak iza scene logistički dio prisvaja desnica. U javnom prostoru u najvećoj mjeri političari desnih stranaka istupaju s kritikama epidemioloških mjera, pa tako i COVID potvrda. Ljevica kritizira rad Nacionalnog stožera i način na koji se vladajući nose s ovom krizom, no ne usuđuje se propitkivati uvedene epidemiološke mjere. Glavni akteri na prosvjedu bili su MOST-ovci koji su pokrenuli inicijativu za referendum o COVID potvrdama.

Na prosvjedima u Beču, na kojima je sudjelovalo 35 tisuća ljudi, a kojima se naši prosvjednici dive, bilo je uhićenja zbog upotrebe nacističkih simbola. Na prosvjede je pozivala ekstremno desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ). I neki od Austrijanaca okitili su se žutom zvijezdom. Nizozemsku su obilježili nasilni prosvjedi u Rotterdamu, već drugi protiv uvođenja epidemioloških mjera. Prethodni su održani u siječnju kad je vodstvo ekstremno desne Stranke slobode i Foruma za demokraciju poticalo nerede i za njih optuživalo imigrante. Njemački časopis Der Spiegel pisao je o istraživanju Istraživačkog instituta za društvenu koheziju (München), koje se bavilo odnosom širenja virusa i glasanja na izborima. Rezultati su pokazali da je u regijama s najvećom incidencijom zaraze i otporom epidemiološkim mjerama najveći udio glasača Alternative za Njemačku (AfD), ekstremno desne stranke. Kako se ekstremno desne stranke, neke od njih povezane i s neonacističkim elementima (Identitetski pokret Austrije), povezuju s prosvjedima na kojima se nose žute zvijezde i poziva na otpor fašizmu, ostaje nejasno. U Hrvatskoj je zaista zanimljivo vidjeti Velimira Bujanca uz prosvjednike s natpisima „Smrt fašizmu, sloboda narodu“. U Europi, i diljem svijeta, desnica je očito prepoznala priliku da iskoristi nezadovoljstvo građana.

U Zagrebu su se 22. studenog, ispred Filozofskog fakulteta, okupili i studenti. Oni također nisu propustili priliku da u retoriku uvrste povijesni simbolizam. Jedan student proglasio je početak novog Hrvatskog proljeća. Hrvatsko proljeće naziv je za reformno razdoblje u hrvatskoj politici, društvu i kulturi. Studentski pokret bio je jedan od tri reformska stupa Hrvatskog proljeća, započeo izborom Ivana Zvonimira Čička za studenta prorektora 1970. godine. Dana 22. studenog 1971., u sumrak Hrvatskog proljeća, donesena je odluka o generalnom studentskom štrajku koji je trajao do 3. prosinca, nedugo nakon nastupa slom Hrvatskog proljeća.

Ipak, najistaknutiji simboli na subotnjem prosvjedu ipak su bili – vjerski. Na nekim fotografijama možemo izbrojiti i do devet Marijinih ikona. Izgledno je da su vjernici najbrojniji protivnici epidemioloških mjera i cijepljenja, iako je službeni stav Katoličke crkve drugačiji. Ne sprječava to pojedine pripadnike, poput fratra Lazara Perice koji je u svom govoru na prosvjedu poručio da se pred njim nalazi najzdraviji dio hrvatskog naroda. „Uvedu li ovi pederi obvezno cijepljenje, neka budu sigurni da ću ja pucati u one koji krenu na mene“, „Ograđujem se od svih svojih pratitelja, koji su za “pravo” na pobačaj, za umjetnu oplodnju, za pederluk, protiv nauka Crkve o braku i obitelji…“, „Ograđujem se od svih onih u Crkvi koji su za obvezno ili nametnuto “cijepljenje”. Od Pape nadalje“ – neki su od fratrovih Facebook statusa. Čini se da se brojni vjernici ne samo protive cijepljenju i epidemiološkim mjerama, već ih vide kao suštinski nespojive s njihovim vrijednostima i načinom života.

Subotnji prosvjed nastavak je dobio već sljedećeg vikenda, u obliku manjeg skupa pod nazivom Bijeli marš, a izgledno je da će se prosvjednici nastaviti okupljati. Stranka MOST priprema se za referendumsku inicijativu za ukidanje COVID potvrda uz podršku mnogih, ali i optužbe drugih da se radi o pandemijskom populizmu. Vjerujem da možemo očekivati da će se građani na budućim okupljanjima (prosvjedima) nastaviti koristiti povijesnim simbolima u svrhu postizanja dramatičnog efekta, pritom ostavljajući gorak okus u ustima svima koji suosjećaju sa žrtvama pod čijim se maskama kriju „borci za slobodu“.

Related posts

Kina provocira Tajvan vojnim vježbama

admin

Polivizija – Od politike do Eurosonga ili od Eurosonga do politike                                               

Antonia Samodol

Kleptokracija uzima maha, a neimaština i represija postaju instrumenti za pokoravanje stanovništva

Matea Novosel