Diplomatski klub
Vijesti

Jordan ograničava govor na društvenim mrežama o drami u kraljevskoj obitelji

Jordan je uveo zabranu objavljivanja bilo čega vezanog uz dramu kraljevske obitelji koja je posljednjih dana uzdrmala zemlju.

Saga je započela tijekom vikenda, kada su Jordanske vlasti uhitile oko 15 osoba, uključujući visoku političku ličnost i barem jednog člana kraljevske obitelji. Popularni bivši prijestolonasljednik Hamzah bin Al Hussein javno je kritizirao Jordanovo vodstvo u videu koji je poslan medijima i javno mu je zabranjeno političko djelovanje.
Princ, koji je polubrat kralja Abdullaha, tvrdio je da je stavljen u učinkoviti kućni pritvor.
Vlasti su priopćile da su onemogućile zavjeru u kojoj Hamzah radi u dosluhu s neimenovanim stranim entitetima kako bi “destabilizirao” Jordan. Princ je negirao tvrdnje i odbacio istragu uhićenja kao pokušaj da se utišaju sve veće kritike vladine korupcije.
U utorak je jordanska vlada krenula nametnuti geg nalog oko Hamzahova slučaja.

“Da bi se zaštitila tajnost istrage, koje provode sigurnosne službe, a koji su povezane s Njegovim Kraljevskim Visočanstvom princom Hamzah bin Al Husseinom i drugima, u ovoj fazi istrage zabranjeno je objavljivanje bilo čega što je povezano sa slučajem” izvijestila je državna novinska agencija Jordan, pozivajući se na glavnog tužitelja Hassana al-Abdalata

U ponedjeljak navečer kralj Abdullah poslao je svog ujaka, princa Hassana bin Talala, koji je ujedno bio i prijestolonasljednik više od 30 godina, da “posreduje” u sporu s 41-godišnjim princom Hamzahom.
Princ Hamzah tada je potpisao pismo kojim se obvezuje na vjernost kralju u očitom nastojanju da zaustavi krizu koja je zemlju odvela u neizvjesnost.
Od vikenda društveni mediji preplavljeni su žestokim raspravama koje su ljude postavljale s kraljevim avatarima i onima s prinčevim slikama. Hamzah uživa narodnu podršku, a mnogi su se otvoreno usprotivili njegovom navodnom pritvoru

Related posts

SAD se pridružuje pregovorima u Beču s ciljem oživljavanja Iranskog nuklearnog sporazuma

admin

NATO- Ometajuće tehnologije u nastajanju i strateška perspektiva

Dominik Matković

Diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu zbog zločina nad Ujgurima

Matea Novosel

Leave a Comment