Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Konferencija o Budućnosti Europe

Članovi Diplomatskog kluba sudjelovali su na prvom panelu konferencije o budućnosti Europe, organizirane od strane Hrvatske udruge za međunarodne studije. Konferencija se sastoji od tri panela, koji će se održati u razdoblju od rujna do prosinca 2021. godine.

Uvaženi panelisti konferencije bili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević, profesorica Jadranka Polović, kao i drugi ugledni stručnjaci iz Europske unije i zemalja iz regije. Konferencija je bila posvećena temi “Budućnost Europe u kontekstu globalnih promjena”.

U okolnostima turbulentnih međunarodnih odnosa, Europska unija izložena je brojnim sigurnosnim, geopolitičkim, gospodarskim te socijalnim rizicima. Pandemija, izazovi migracija, terorizam, posljedice klimatskih promjena, geopolitika BREXIT-a kao i sve napetijeg odnosa europske jezgre i njene periferije, uz gospodarsku krizu koja je otvorila pitanja demografskih trendova, socijalne pravednosti, jednakosti i međugeneracijske solidarnosti snažno utječu na stabilnost Europske unije te mijenjaju perspektivu njenih liberalnih vrijednosti. Građani EU suočavaju se s činjenicom da se sve veći broj njihovih pripadnika osjeća isključenim iz političkog odlučivanja i sudjelovanja u ekonomskom i društvenom napretku. To je jedan od najozbiljnijih problema koji trebaju biti dio sveobuhvatne društvene rasprave kako bi se osigurala budućnost modernih demokracija i ostvarivanje projekta daljnje izgradnje i jačanja EU.

Iz tog razloga, ciljevi konferencije o Budućnosti Europe su otvoriti javnu raspravu o izazovima s kojima se suočava Europska unija te uključiti mlade kao i širu javnost u procese donošenja odluka, odnosno, približiti im strukturiran i transparentan proces unutar kojeg mogu izravno utjecati na kreiranje europskih politika.

Related posts

Predavanje o lokalnoj politici održao Damir Jelić

Tamara Kolar

Neformalne i zabavne aktivnosti Diplomatskog kluba

admin

Članovi kluba sudjelovali u simulacijskoj igri

Robert Matijević

Leave a Comment