Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Lobiranje – gostujuće predavanje Natka Vlahovića

27. svibnja predavanje nam je održao Natko Vlahović, profesionalni lobist te vlasnik i osnivač tvrtke Vlahović Group. Diplomirao je političke znanosti i međunarodne odnose na St. Francis College u SAD-u; stručni poslijediplomski studij iz područja hrvatskog političkog sustava i upravljanja u državnoj upravi završio je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te stručni poslijediplomski studij iz područja menadžmenta i poslovnog upravljanja na Poslovnoj školi Bled u Sloveniji. Obnašao je brojne dužnosti u Hrvatskom društvu lobista, 2005. godine postao je prvi akreditirani hrvatski lobist jedne poslovne asocijacije u Europskom parlamentu. Sedam je godina radio za Hrvatsku obrtničku komoru kao lobist i voditelj ureda u Bruxellesu. Bio je aktivno uključen u pregovarački proces RH i Europske unije. Ovo je samo dio bogatog životopisa gospodina Vlahovića, koji nam je svojim predavanjem približio temu lobiranja, kao sastavnog dijela međunarodnih odnosa i poslovanja.

Lobiranje je prezentirao kroz vlastito iskustvo, ispričavši nam o početcima svoje karijere i putu koji ga je doveo do lobiranja. Lobiranje je dinamično i promijenilo se u posljednjem desetljeću, slijedeći promjene u pristupu informacijama. Gospodin Vlahović objasnio nam je kako procesi lobiranja izgledaju, na primjerima iz vlastite tvrtke. Kako biti uspješan lobist? Lobist treba strastveno voljeti lobiranje, uz naglasak na umrežavanje – kontakte – propise – poznavanje šireg spektra informacija.

Lobiranje je sastavni dio poslovnog (i političkog) svijeta. Kod nas se površno poistovjećuje s korupcijom, no lobiranje je profesionalna i transparentna djelatnost. U brojnim institucijama postoje i uredi lobista, a profesionalne lobističke tvrtke sastaju se redovno s predstavnicima institucija.

Nakon opuštenog predavanja, kolegice i kolege imali su priliku postavljati pitanja predavaču. Raspravili smo s njime o raznim segmentima lobiranja, a gospodin Vlahović pitao nas je gdje se mi vidimo nakon studija. Dao nam je par savjeta i preporučio knjige na temu lobiranja.

U ime Diplomatskog kluba, još jednom zahvaljujemo gospodinu Natku Vlahoviću na kvalitetnom predavanju i novostečenom znanju o temi lobiranja.

Related posts

Predavanje Petera Ainswortha – Značenje međunarodne suradnje u borbi protiv korupcije

Ines Domjanovic

U Diplomatski klub primljeno više od 50 novih članova, uključujući 2 saborska zastupnika

admin

Gostujuće predavanje doc. dr. sc Vladimira Filipovića

Adriana Bjelan

Leave a Comment