Diplomatski klub
Svijet Vijesti

Na pomolu je nova gospodarska kriza

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače ove godine, krenuo je masovni korporativni egzodus. Kaotična situacija natjerala je tvrtke da se pitaju hoće li se ikada vratiti, kako će platiti radnike i mogu li nadoknaditi vrijednost svojih napuštenih poduzeća u zemlji koja je gotovo preko noći postala najsankcioniranija nacija na svijetu. Pod pritiskom investitora i potrošača mnoge zapadne tvrtke počele su zatvarati trgovine i pauzirati prodaju u Rusiji.

Nekolicina kompanija koje su najavile povlačenje iz Rusije:

British American Tobacco priopćio je da napušta svoje poslovanje u Rusiji.

Fast Retailing, japanska tvrtka za odjeću će obustaviti svoje poslovanje u Rusiji.

Unilever koji posjeduje brandove poput Dovea i Sunsilka obustavio je uvoz i izvoz.

Isto je učinila i Ikea, iako će nastaviti upravljati svojim glavnim lancem trgovačkih centara Mega u Rusiji kako bi osigurala da kupci imaju pristup osnovnim stvarima.

H&M koji je imao oko 170 trgovina u Rusiji pauzirao je prodaju, kao i Nike s oko 116 trgovina.

Adidas će obustaviti prodaju u Rusiji smanjujući 1 posto od očekivanog rasta prihoda ove godine.

Shell će napustiti svoja zajednička ulaganja s Gazpromom, ruskim gigantom prirodnog plina.

BP će prodati gotovo 20 posto udjela u Rosneftu (ruskoj naftnoj kompaniji pod kontrolom države).

Exxon Mobil okončat će svoje sudjelovanje u velikom projektu nafte i prirodnog plina.

Deutsche Bank je priopćila da je “u procesu zatvaranja našeg preostalog poslovanja” i da pomaže svojim klijentima da smanje poslovanje u zemlji.

Goldman Sachs ukida svoje poslovanje u Rusiji u skladu s regulatornim zahtjevima i zahtjevima za licenciranje.

Western Union obustavit će svoje operacije u Rusiji i Bjelorusiji.

American Express, Mastercard i Visa kartice izdane od ruskih banaka neće raditi u drugim zemljama, a kartice izdane na drugim mjestima neće raditi za kupnju u Rusiji.

Heineken je izjavio da će prestati proizvoditi, reklamirati i prodavati pivo u Rusiji.

McDonald’s privremeno zatvara svojih gotovo 850 lokacija u Rusiji.

Google je obustavio oglašavanje, uključujući na svojim proizvodima za pretraživanje i YouTube. YouTube je izjavio da će globalno blokirati sve kanale povezane s ruskim državnim medijima, uključujući RT i Sputnik. Tvrtka je također rekla da će ukloniti tuđe videozapise o invaziji Rusije na Ukrajinu koji krše politiku.

Sony, koji proizvodi PlayStation konzolu za video igre, izjavio je da je “obustavio sve isporuke softvera i hardvera” u Rusiju, kao i rad PlayStation Storea u zemlji.

Amazon Web Services prestao je primati nove kupce za svoje usluge računalstva u cloud-u.

Microsoft i Apple pauzirali su prodaju. IBM je obustavio poslovanje.

UPS, FedEx i DHL obustavili su isporuke i operacije unutar Rusije i Bjelorusije.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, iza SAD-a i Saudijske Arabije. Od oko pet milijuna barela sirove nafte koje izvozi svaki dan, više od polovice odlazi u Europu. Ruski uvoz čini 8 posto ukupne potražnje za naftom u Ujedinjenom Kraljevstvu. SAD je manje ovisan, s oko 3 posto uvezene nafte iz Rusije 2020. Zapadna Europa je zavisna od ruske nafte i plina i zabrinuta je za svoje industrije koje su velikim dijelom zavise od ruskih fosilnih goriva. Europljani strahuju od naredne zime. Na benzinskim postajama cijene vrtoglavo rastu, cijena nafte dostiže nove rekorde, a to je tek početak. Očekuje se da će rusko gospodarstvo zaroniti u dublju recesiju od one koju je izazvao Covid-19 kao rezultat zapadnih sankcija i sve veće izolacije zemlje nakon invazije na Ukrajinu. Ako se mjeri po današnjim tečajevima, rusko gospodarstvo bilo bi 22. po veličini u svijetu s bruto domaćim proizvodom. BDP zemlje će ove godine pasti oko 30 posto, prema prognozama Instituta za međunarodne financije (IIF). Ruska valuta je pala na 155 rubalja po dolaru, što je pad više od 50 posto sa 75 rubalja za američki dolar prije invazije. Da nije nedavnih velikih kontrola i rastućih cijena roba uzrokovanih samim sankcijama koje čine većinu ruskog izvoza, on bi još više pao. Strahovi od bankrota rastu, jer deprecijacija prijeti potaknuti inflaciju koja bi prema nekim procjenama sada mogla doseći čak 70 posto. Ruska središnja banka udvostručila je svoju referentnu kamatnu stopu na 20 posto kako bi zaustavila pad rublja. Rusija je strancima zabranila prodaju domaćih vrijednosnih papira i naredila domaćim izvoznicima da prodaju većinu svojih deviznih udjela.

Cijene nafte porasle su u ožujku na više od 105 dolara po barelu što je najviša razina od 2014., budući da su izgledi za prekid opskrbe iz Rusije dodatno povećali energetska tržišta. Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte i najveći prirodni plin. Ako se nedavna povećanja cijena nafte i plina održe ekonomisti predviđaju da će viša inflacija pogoditi kućanstva i poduzeća i izazvati usporavanje gospodarstava diljem svijeta. Rusija zarađuje između 70 i 90 dolara za svaki barel nafte koju izveze. Teško je trajno isključiti Rusiju iz svjetske trgovine. Sjedinjene Američke Države zatražile su od Saudijske Arabije povećanje proizvodnje nafte, ali su odbile zahtjeve SAD-a za povećanjem proizvodnje kako bi se smanjile cijene nafte. Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEC-u, naftnom kartelu koji čini oko 60% sirove nafte. Sjedinjene Države razmatraju ublažavanje naftnih sankcija Venezueli.

Može li ostatak svijeta preživjeti bez ruske nafte i plina?

Moskva će prvo razmisliti prije nego što obustavi snabdijevanje Europe plinom jer svakog dana to im donosi milijune. U veljači Europljani su Gazpromu i drugim kompanijama uplatili 5,6 milijardi eura. Europa se okrenula američkom ukapljenom plinu. SAD će ubrzano povećati izvoz ukapljenog prirodnog plina u Europu jer Njemačka i druge zemlje EU-a pokušavaju umanjiti svoju ovisnost o ruskim fosilnim gorivima. Taj će potez ove godine osigurati najmanje 15 milijardi kubnih metara LNG-a. Sjedinjene Američke Države prošle su godine u Europu poslale 22 milijarde kubnih metara LNG-a, što je najveći promet ikad između dvaju kontinenata. Kada bi ruski plin prestao teći u Zapadnu Europu cijene grijanja koje su ionako visoke bi još više porasle. Ruski plin čini oko 40 posto uvoza prirodnog plina u EU.

Da li će američki ukapljeni plin spasiti Europu?

Ako dođe do obustave plina iz Rusije, najavljenih 15 milijardi kubnih metara ukapljenog plina neće biti dovoljno za Europu, ali će biti skuplji jer prirodni plin polazi od funkcija ukapljivanja, prijevoza, uplinjavanja, a samim time dolazi iz Amerike. Cijena LNG-a će biti veoma visoka. Doći će do konkuriranja između Europe i Dalekog istoka. Pošto Rusija već isporučuje 15 milijardi kubika prema Europi i Dalekom istoku. LNG se ne otprema kroz cjevovode. Umjesto toga, plin se hladi u tekućinu i ukrcava na brodove. Slanje dodatnih 15 milijardi kubnih metara u Europu značilo bi dodatnih 150 brodova koji će prijeći Atlantik.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija početi prodavati plin neprijateljskim zemljama u rubljima. “Rusija će nastaviti isporučivati ​​prirodni plin u skladu s količinama i cijenama utvrđenim u prethodno sklopljenim ugovorima, promjene će utjecati samo na valutu plaćanja, koja će biti promijenjena u ruske rublje”, izjavio je Putin tijekom televizijskog sastanka s najvišim ministrima vlade. Gazprom-ova prodaja prirodnog plina Europi i drugim zemljama bila je prvenstveno podmirena u eurima oko 58 posto. Europska komisija predložila je zakon kojim se od zemalja EU-a zahtijeva da svoja skladišta plina popune na najmanje 90 posto do 1. studenog svake godine i 80 posto ove godine. Za taj potez trebat će odobrenje zemalja EU-a, a Europski parlament i trgovci rekli su da će cilj biti teško ispuniti čak i u razdobljima kada je potražnja manja.

Europa je predložila plan prema kojem bi se do 2030. godine trebala odviknuti od ruskih fosilnih goriva. No, trenutno Europa ne može bez ruskog plina i nafte.

Related posts

Novi dekret Talibana unatoč (lažnom) obećanju blažih pravila

Matea Novosel

JE LI RUSIJA „PODCIJENILA ODLUČNOST“ ČLANICA NATO-a?

Tia Milovac

Arktički slom: Ruski diplomat Nikolaj Korčunov o opasnosti otapanja permafrosta

Matea Novosel