Diplomatski klub
Svijet

Nagovještavaju li prosvjedi u Kazahstanu novo doba i odlazak Nazarbajeva?

Višednevni žestoki prosvjedi na ulicama Kazahstana koji su započeli zbog rasta cijena nafte napravili su potpuni kaos u državi tvrdeći da je porast cijena nerazuman i neprihvatljiv s obzirom na to da je čitava zemlja poprilično bogata rezervama nafte i plina. Kazahstan je velika energetska sila i među vodećim svjetskim izvoznicima nafte i plina. Vlada je godinama subvencionirala ukapljeni plin, no navode da trenutno održavanje tako niskih cijena više nije bilo održivo.

Prosvjedi su prvotno izbili 2. siječnja u zapadnoj provinciji Mangistau koji su se potom proširili i na ostale gradove. Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, proglasio je izvanredno stanje na dva tjedna u najvećem gradu Almatyju i zapadnoj provinciji Mangistau što znači policijski sat od 23 sata do 7 sati ujutro te zabranjen ulazak i izlazak iz Almatyja. Prosvjednici su upadali u vladine zgrade, palili i razbijali policijska vozila dok ih je policija rastjerivala suzavcem i šok bombama, a prema podacima kazahstanskog Ministarstva unutarnjih poslova uhapšeno je više od 200 ljudi i ranjeno preko stotinjak policajaca i zdravstvenih djelatnika. Potaknuta prosvjedima, kazahstanska vlada je podnijela ostavku koju je predsjednik Tokajev prihvatio.

U nekim dijelovima zemlje obustavljen je željeznički promet i sva prometna komunikacija s glavnim gradom jer se režim pribojava da bi prosvjednici mogli pohrliti u Nur-Sultan. Sve internetske i telefonske mreže su u prekidu ili otežane, a stabilizacija se ne nazire.

Ovi prosvjedi su dosad najveća prijetnja Nazarbajevom režimu koji je službeno priznat kao „vođa nacije“ te ga mnogi smatraju prikrivenim vladarom Kazahstana unatoč formalno strukturiranoj vlasti. Vladao je gotovo tri desetljeća, od proglašenja neovisnosti 1991.g. nakon raspada Sovjetskog Saveza do 2019. kada je vlast prepustio sadašnjem predsjedniku Tokajevu nakon čega je postao doživotni član Ustavnog vijeća koji ima ovlasti odbiti ili staviti veto na svaku odluku parlamenta i predsjednika. Tokajev je ipak, potaknut prosvjedima danas smijenio Nazarbajeva s čela Vijeća za sigurnost što mnogim građanima predstavlja nadu za odlazak starog režima u prošlost i konačnu normalizaciju vlasti.

Related posts

KOLATERALNA ŠTETA ILI… ?

Tia Milovac

Sprega Putina i čečenskog odreda smrti Ramzana Kadirova

Matea Novosel

Indijo, na čijoj si strani?

Šime Jordan Kolega