Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Održana druga debata: legalizacija marihuane u Hrvatskoj – korak ispred svih ili…?

Diplomatski klub održao je 16. travnja 2021. svoju drugu debatu, na temu legalizacije marihuane. Timovi su bili podijeljeni u dvije grupe po tri člana. Afirmacijski i negacijski tim iznijeli su svoje argumente, te je sama debata trajala dva sata.

Mladi se ljudi svakodnevno susreću s brojnim izazovima te odlukama koje treba donijeti, kako provoditi svoje slobodno vrijeme, koje društvo odabrati itd.

„Marihuana je vrlo dostupna droga koju je doista lako kupiti“ bio je samo jedan od zastrašujućih argumenata. Naime, danas marihuanu možemo naći na raznim mjestima: na ulici, u noćnim klubovima, oko škola i drugim mjestima. U zadnje vrijeme govori se o marihuani kao univerzalnom lijeku za sve bolesti, ili barem profitu koji bismo ostvarili legalizirajući je u Hrvatskoj.

THC je glavni aktivni sastojak marihuane koji se prvenstveno nakuplja u masnim stanicama u tijelu. U mozgu se veže za specifične receptore poznate kao kanabinoidni receptori. Ti receptori odgovorni su za pamćenje, koncentraciju, reflekse, opažanje vremena i prostora. Kao i druge droge THC simulira mozak na oslobađanje dopamina a kao kratkoročan osjećaj vrlo brzo nastupa pospanost ili osjećaj depresije.

Istina ili zabluda da se legalizacijom marihuane ne bi povećala njezina uporaba je bio argument kojim se afirmacijski tim vodio. Ipak, negacijski tim žestoko je taj argument i pobio naglašavajući kako se to ne može kontrolirati te kako bi se samom legalizacijom morali pobrinuti i o rehabilitacijskim centrima i sličnim oblicima pomoći.

Zagovaratelji legalizacije kao primjer naveli su Nizozemsku pa pogledajmo što se tamo dogodilo nakon legalizacije. U razdoblju od 1984. do 1996. uporaba marihuane među osobama u dobi od 18 do 25 godina porasla je za 200% a broj osoba koje su zbog konzumiranja marihuane potražile pomoć porastao je za 25%.   

Iako nas nerijetko zbunjuju kontroverzni zaključci različitih istraživanja, reći da pušenje marihuane ne nosi rizik znači ignorirati stvarnost. Konzumiranje marihuane utječe na mozak i ostavlja ozbiljne posljedice.

Naposljetku je negacijski tim pobijedio u debati izvrsnim argumentima i još boljim replikama. Čestitke svim sudionicima!

Diplomatski klub provodi debate u svrhu razvijanja kritičkog razmišljanja i retoričkih sposobnosti te upoznavanja članova s aktualnim društvenim temama.

Related posts

Predstavljanje kandidata za potpredsjednika/cu Diplomatskog kluba

admin

Predavanje o lokalnoj politici održao Damir Jelić

Tamara Kolar

Lobiranje – gostujuće predavanje Natka Vlahovića

Tamara Kolar

Leave a Comment