Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Održano predavanje bivšeg veleposlanika u Rusiji prof. Bože Kovačevića

Diplomatski klub ugostio je prof. Božu Kovačevića, bivšeg veleposlanika u Rusiji, koji je održao predavanje na temu “Rusija revizionistička sila ili sila statusa quo”. Predavanje je bilo održano na Sveučilištu Libertas, a naši članovi koji nisu mogli prisustvovati predavanju uživo pratili su ga online.

Profesor Kovačević nam je pričao i o političkoj situaciji u Rusiji, danas i u prošlosti, kao i ponašanju Rusije u međunarodnim odnosima i njihovoj težnji za povratom statusa sile.

“Od raspada Sovjetskog Saveza krajem 1991., Rusija je naišla na ozbiljne izazove u svojim nastojanjima da izgradi politički sustav koji bi naslijedio gotovo sedamdeset i pet godina sovjetske vladavine”

Potkraj 1992. u Rusiji je započela masovna privatizacija državne imovine, u okviru prijelaza sa socijalističkoga na kapitalističko odnosno tržišno gospodarstvo. Privatizacija je bila obilježena stvaranjem užih bogatih skupina bliskih državnom vrhu, a rezultirala je porastom kriminala, društvenom krizom i drastičnim socijalnim raslojavanjem
Dvadesetogodišnja vladavina predsjednika Rusije Vladimira Putina poboljšala je ekonomsku situaciju u zemlji i vratila Rusiji status ozbiljnog igrača u međunarodnim odnosima.

Dotakli smo se teme iskustva prof. Kovačevića u vrijeme dok je bio veleposlanik u Rusiji, brojnih susreta koji je imao s istaknutim ruskim političarima, kao i suradnje naših dviju država. Za kraj poslušali smo i anegdotu o susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zahvaljujemo se profesoru Kovačeviću na vrlo zanimljivom predavanju.

Related posts

Predavanje o lokalnoj politici održao Damir Jelić

Tamara Kolar

Gostujuće predavanje doc. dr. sc Vladimira Filipovića

Adriana Bjelan

Članovi kluba napravili case study na temu ASEAN-a

Robert Matijević