Diplomatski klub
Svijet Vijesti

Polivizija – Od politike do Eurosonga ili od Eurosonga do politike                                               

Ususret Eurosongu koji se ove godine održava u Torinu s tri live prijenosa 10., 12. i 14. svibnja 2022. pitamo se koliko su povezani Eurosong i politika.

Eurovizija ili Eurosong je internacionalni festival glazbe na kojem se natječu ili su se natjecale zemlje Europe, Bliskog Istoka (Izrael i Jordan), kavkaske zemlje poput Azerbajdžana, Armenije i Gruzije, nadalje Australija i Maroko. Sudjelovanje na natjecanju ne uvjetuje geografski položaj, a prate ga gledatelji diljem svijeta.

Eurosong je nastao 1956. godine po ideji svevremenskog i popularnog talijanskog festivala Sanrema s ciljem povezivanja Europe nakon strahota iz Drugog svjetskog rata. Temeljne vrijednosti Eurosonga koje možemo pronaći i na službenim stranicama su univerzalnost, inkluzivnost i slavljenje različitosti kroz glazbu. Govoreći o karakteristikama Eurosonga, važno je napomenuti, kako sami naglašavaju da se radi o apolitičnoj manifestaciji.

Osim načina glasanja u kojem zemlje često formiraju glasačke blokove koji glasaju po default-u, Eurosong graniči s politikom kada zemlje-natjecatelji same bojkotiraju natjecanje, Eurosong cenzurira pjesme zbog političkog sadržaja ili EBU (Europska radiodifuzijska unija, majka Eurosonga) zabrani natjecanje zemljama.

Ponekad zemlje-natjecateljice bojkotiraju natjecanje jer njihovi državni zakoni nisu u suglasju s inkluzivnom politikom Eurosonga, primjerice Mađarska ne sudjeluje na Eurosongu zbog LGBTQ+ sadržaja. S druge strane zemlje natjecateljice također bojkotiraju natjecanje kada su u internom sukobu s drugim zemljama-natjecateljicama, najčešće su ti sukobi geopolitičke prirode netrpeljivosti susjednih država, otvorenih konflikta te neriješenih diplomatskih odnosa.

Postoji nekoliko primjera u kojima su zemlje bojkotirale natjecanje iz političkih razloga:

  • godine 1969. Austrija odustaje od nastupa na Eurosongu koje se tada održavalo Španjolskoj, a razlog odustajanja je Francova diktatura
  • godine 1974. Turska je okupirala Cipar, a godine 1975. u znak protesta Grčka je odustala od natjecanja
  • godine 1979. Jordan šalje predstavnika u Izrael (iako su prethodne godine cenzurirali pobjedu Izraela u live prijenosu), dok Turska pod pritiskom Arapske lige odustaje od natjecanja jer se održava u Izraelu
  • Gruzija bojkotira natjecanje 2009. godine jer šalje pjesmu “We don’t wanna Put In” koju EBU ne prihvaća jer naziv pjesme aludira na ruskog predsjednika Vladimira Putina, a samom pjesmom Gruzija se osvrće na rusku invaziju na Južnu Osetiju
  • godine 2012. Armenija se povlači s Eurosonga jer je zemlja domaćin Azerbajdžan, s kojom ima neriješena pitanja oko Gorskog Karabaha
  • Ukrajina odustaje od natjecanja 2019. godine jer je izabrana predstavnica Maruv imala nadolazeće nastupe u Rusiji, a prema zakonu iz 2014. godine Ukrajinu ne mogu predstavljati glazbenici koji putuju u Rusiju, nastupaju ili posjećuju aneksirani Krim. Isto se događa i ovogodišnjoj predstavnici koju sami Ukrajinci diskvalificiraju jer je prethodno putovala na Krim

Osim bojkotiranja, ponekad EBU zabranjuje zemljama natjecanje. Ove godine, Ukrajina je poslala zahtjev EBU da se Rusiji zabrani nastup. Prvotno je EBU odbila zahtjev, ali pod pritiskom članica zabranjuje Rusiji sudjelovanje i odluka stupa na snagu 25. veljače 2022. godine, samo dan nakon napada Rusije na Ukrajinu. Tako je Rusija zajedno s Jugoslavijom ušla u povijest kao zemlja kojoj je nastup zabranila EBU. Jugoslavija je imala zabranu sudjelovanja do 2001. godine zbog sankcija UN-a koje su nastupile zbog rata u regiji. Zanimljivo je da 2021. godine kada se dio javnosti zgražao nad izraelskim bombardiranjem Palestine, eurovizijske članice su to samo ignorirale..

Upravo zbog svoje vanjske politike Rusija nije često profitirala na Eurosongu, na primjer zbog aneksije Krima 2014. godine ruski predstavnici su  izviždani po završetku nastupa. Godine 2016. ukrajinska predstavnica Jamala pobjeđuje s pjesmom političkog sadržaja. Sljedeće godine natjecanje se održava u Kijevu, a ukrajinske vlasti zabranjuju ulazak ruskoj predstavnici jer je nastupala na Krimu. Rusija se žali EBU koja joj nudi mogućnost online sudjelovanja kojeg Rusija odbija i izlazi te godine s natjecanja.

Nažalost kao što nam je već znano, ni umjetnost nije lišena političkih prevrata uzrokovanih nesuglasicama među zemljama. Pojedini umjetnici ograđuju se od političkih istupa. Poznato nam je da se politika ne treba miješati u umjetnost jer ipak sama umjetnost predstavlja slobodu izražavanja, mišljenja, kritiziranja i promicanja različitosti.

Eurosong ujedno ne predstavlja samo pozornicu na kojoj glazbenici predstavljaju svoju zemlju, već je to i pozornica političkih poteza i protesta nekih zemalja. Pojedine zemlje učvršćuju svoje diplomatske odnose kroz kulturalnu diplomaciju dok druge pokazuju zube svojim protivnicima. Potonje nisu prisutne s izvođačima na pozornici nego u inkognito modelu djeluju, vuku konce i komuniciraju bilo sa saveznicima ili neprijateljima.

S obzirom da je javnost osjetljiva na nedavne događaje, mnogi predviđaju pobjedu ukrajinskih predstavnika. Preostaje nam da se strpimo i vidimo hoće li se predviđanja ostvariti.

Related posts

Konferencija spasa ili Konferencija užasa?

Šime Jordan Kolega

Historia (non) est magistra vitae

Tamara Kolar

ŠTO SE SADA MIJENJA ZA NJEMAČKU?

Tia Milovac