Diplomatski klub
Studentski kutak

PR u doba koronavirusa

„Novo normalno“ riječ koju posljednjih godinu dana od pojave virusa COVID-19 redovito slušamo. Covid-19 poljuljao je čitav svijet, te nas natjerao da se prilagodimo novim okolnostima koronakrize. Ova pandemija donijela nam je stanje krizne situacije, te je ključ pri uspješnom rješavanju kriznih situacija upravo komunikacija. Doba koronavirusa prilika je za sve one koji se bave komunikacijama i odnosima s javnošću da pokažu svoju snagu i pravu važnost komunikacije.

Pojavom ovog virusa došlo je do velikog društvenog i ekonomskog kolapsa kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj, u kojoj je od početka provođenja izvanrednih mjera za sprječavanje širenja zaraze bez posla ostao velik broj ljudi. Među kojima su se našli i medijski radnici, osobe sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu, odnosima s javnošću i uredništvu, a koje su medijske kuće zbog potpunog stopiranja ili smanjenja oglašivačkih kampanja i drugih razloga, morale otpustiti.

Od pojave koronavirusa u medijima je došlo do promjene načina rada. Sve se više počelo raditi od kuće, došlo je do rada u dvije smjene kako bi se što više smanjio kontakt među djelatnicima, ukinute su redakcije i rubrike i druge situacije u kojima su se našli mediji. Jedina tema koja je bila u centru fokusa javnosti, bila je tema o koronavirusu, koji je osvojio čitav medijski prostor, jer su ljudi bili zabrinuti za svoje zdravlje, život i egzistenciju. Svi su u svojim domovima redovito pratili najnovije informacije, te nisu bili zainteresirani za čitanje, slušanje ili gledanje bilo čega drugog.

U ovoj krizi vrsni stručnjaci komunikacija i odnosa s javnošću imaju više posla nego ikada, jer njihov posao gotovo da ne završava, te samim time njihova izvrnost ima i cijenu, koju kvalitetni stručnjaci itekako poznaju. Njihov posao je takav da sve oko sebe neprestano  promatraju i da u svemu vide prostor za napredak, bilo da da žele proširiti svoje znanje ili da traže inspiraciju za nove projekte. Upravo zbog toga možemo reći da je koronakriza prilika za sve stručnjake i agencije  komunikacija i odnosa s javnošću da pokažu svoju snagu i važnost komunikacije u kriznim vremenima.

Hrvatski brendovi snašli su se odlično u ovoj krizi, te su promociju svog odgovora na krizu predstavljali kao društveno odgovorni. Promovirali su povezivanje tijekom lockdowna u proljeću 2020. godine, podupirali su one koji su bili na prvoj liniji borbe protiv Covida-19, ali su pružali i aktualne informacije koje je javnost željno iščekivala.

Možemo zaključiti da je uloga brendova u takvim trenutcima bila da pokažu prvenstveno empatiju i da brinu o sigurnosti svojih kupaca i da im pruže određenu pomoć. Važno je za napomenuti da kada je u pitanju ugroženost života i zdravlja oportunizmu nema mjesta!

Primjer hrvatskog brenda koji je dobro postupio u ovoj krizi je Privredna banka Zagreb, koja je u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom, omogućila podnošenje zahtjeva za odgodu otplate (moratorij) svim korisnicima kredita u redovnoj otplati kod kojih je došlo do pogoršanja financijske situacije smanjenjem ili potpunim gubitkom prihoda.

Related posts

Rad u Europskom parlamentu – intervju s Igorom Horvatom

Karlo Skoric

Pet aplikacija za peticu u indeksu

Monika Butinski

Što čitamo?

Tamara Kolar