Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Predavanje hrvatskog veleposlanika u SAD-u Pjera Šimunovića

U srijedu, 5. svibnja, predavanje nam je održao veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Pjer Šimunović.

Pokušao nam je približiti i objasniti širi teoretski kontekst za trenutna događanja u SAD-u i svijetu te pojasniti dva konceptualna okvira u kojima se događa unutarnji razvoj SAD-a te njihovo djelovanje u svijetu. Događanja u SAD-u možemo oslikati kao stalne oscilacije između dva pola; one koja zagovara individualizam i mali utjecaj države, gledanje užih nacionalnih interesa i ne pretjerano bavljenje svijetom te druge strane koja zagovara veći angažman u svijetu i počivanje države na većoj međudruštvenoj solidarnosti. Polovi odgovaraju na duh vremena i izazove s kojima se država suočava a onda se kao po zakonitosti to klatno, u skladu s povijesnim prilikama, kreće između smjerova.

Veleposlanik Šimunović govorio je o novoj administraciji, odnosno predsjedniku Bidenu, te promjenama koje i on, kao veleposlanik, osjeća. Studenti su imali brojna pitanja na koja je veleposlanik bio spreman odgovoriti pa smo tako razgovarali o odnosu SAD-a (pod novom administracijom) i Rusije te usponu Kine, odnosno trokutu Kina-Rusija-SAD. Studente je zanimao i veleposlanikov susret s Bidenovim prethodnikom, D. Trumpom, a razgovarali smo i o veleposlanikovom doživljaju života u Washingtonu i SAD-u. Naglasio je da je diplomacija zapravo „kontaktan sport“ i objasnio nam kako je pandemija otežala posao diplomata. Nakon naših brojnih pitanja, veleposlanik je uputio pitanje nama: „Kakve mi Sjedinjene Američke Države vidimo kao najbolje za Hrvatsku?“

U ime cijelog Diplomatskog kluba, još jednom zahvaljujemo veleposlaniku Pjeru Šimunoviću!

Related posts

Predavanje veleposlanice Milade Privore

admin

Lobiranje – gostujuće predavanje Natka Vlahovića

Tamara Kolar

Predavanje održao bivši veleposlanik RH u Rusiji, prof. Božo Kovačević

admin

Leave a Comment