Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Predavanje održao Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika RH

Predavanje na temu ”Uporaba blefa u međunarodnim odnosima – slučaj sankcija protiv Jugoslavije” održao nam je savjetnik Predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku, Neven Pelicarić.

Gospodin Pelicarić održao je zanimljivo i interaktivno predavanje u kojem nam je govorio o taktikama koje su koristili u diplomaciji za vrijeme Domovinskog rata, kako u pregovorima sa Srbijom tako i u Ujedinjenim Narodima.
Neven Pelicarić u to vrijeme ratnih godina, služio je prvo kao ataše a zatim kao drugi tajnik u misiji Republike Hrvatske pri UN-u, gdje je pratio pravna i politička pitanja te Vijeće sigurnosti UN-a.

Neven Pelicarić može se pohvaliti bogatim diplomatskim iskustvom, u kojem je između ostalog služio kao veleposlanik RH u Španjolskoj, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, te savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku i europsku politiku.

Predavavnje je trajalo sat vremena, nakon čega su usljedila mnoga pitanja zainteresiranih članova, kako o samoj temi predavanja, tako i onih poput privilegiranom pristupu Vatikanskim arhivima, u kojem je gospodin Pelicarić imao pristup te nedavno napisao znanstveni rad na temu Alojzija Stepinca, te pitanja vezanima za zapošljavanje u službi diplomacije, životu veleposlanika, interesima Hrvatske, situaciji u BiH, te ratu u Ukrajini.

Zahvaljujemo se gospodinu Pelicariću na odličnom i interaktivnom predavanju.

Related posts

Održano predavanje bivšeg veleposlanika u Rusiji prof. Bože Kovačevića

Robert Matijević

Gostujuće predavanje hrvatskog veleposlanika u Brazilu Ranka Vilovića

Sara Dragosavac

Promocija dvotomnog zbornika “Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati”

admin