Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Predavanje održao bivši veleposlanik RH u Rusiji, prof. Božo Kovačević

Gostujuće predavanje Diplomatskom klubu održao je prof. Božo Kovačević, bivši veleposlanik RH u Rusiji. 

Teme predavanja bile su “Kina i ruska invazija na Ukrajinu”.
Predsjednik Putin svoj rat protiv zapada započeo je invazijom na Ukrajinu. Neovisno o trajanju tog rata i ishodu vojnih operacija, Amerika može unaprijed slaviti. Povratila je poljuljani autoritet neupitnog vođe NATO saveza. Priče o strateškoj autonomiji Europske unije utihnule su zbog očite ovisnosti EU o sigurnosnim jamstvima koje jedino Amerika može dati. Povećana je politička i energetska ovisnost EU o Americi i dobavljačima koji su Americi po volji.
Premda on i dalje izgleda smireno i odlučno, čini se da je predsjednik Ruske Federacije ipak izgubio živce. Nije izdržao napetost oko Ukrajine i povukao je nerazumne poteze od kojih najveću korist može imati njegov neprijatelj.

Profesor Kovačević analizirao nam je rusku invaziju sa stajališta Kine, i objasnio moguće scenarije za Rusiju nakon rata. Ovo će biti iscrpljujući rat koji će razoriti Ukrajinu, izolirati Rusiju te dovesti u pitanje opstanak vlasti u Rusiji.

Zahvaljujemo se profesoru Boži Kovačeviću na odličnom predavanju i vremenu koje je izdvojio da odgovori na pitanja zainteresiranih članova Diplomatskog kluba.

Related posts

Predavanje održao Darko Obradović iz centra za stratešku analizu u Srbiji

admin

Gostujuće predavanje agenta DEA

Marta Ferdebar

Gostujuće predavanje doc. dr. sc Vladimira Filipovića

Adriana Bjelan