Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Predavanje održao prof. dr. sc. Ivo Josipović

Izvor: Twitter

Jučer nam je gostujuće predavanje održao prof. dr. sc. Ivo Josipović, treći predsjednik Republike Hrvatske u mandatu od 2010. do 2015. godine. Skladatelj, sveučilišni profesor i političar doktorirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a diplomirao je i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Autor je šezdesetak znanstvenih i stručnih radova s područja kaznenog i međunarodnog kaznenog prava. Hrvatsku je zastupao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde. Tijekom njegova mandata Republika Hrvatska postala je članicom Europske unije.

Profesor Josipović opisao nam je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, iz svoje perspektive, ističući kako je to bila jedna od rijetkih prigoda u hrvatskoj političkoj praksi gdje je postojao nacionalni konzensus. Istaknuo je kako je pri preuzimanju dužnosti hrvatskog predsjednika kao vanjskopolitički prioritet postavio ulazak Hrvatske u Europsku uniju te naglasio je da je njegov doprinos ponajviše bio u uspostavljanju boljih odnosa sa susjedima te poboljšavanju položaja manjina u Hrvatskoj.

Studenti su bili iznimno znatiželjni i nimalo sramežljivi, pa je pitanja zbilja bilo mnogo a prof. Josipović na sva je odgovorio rado. Razgovarali smo o aktualnim političkim zbivanjima, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, o Europskoj uniji i COVID-19 krizi.

Za kraj, pitali smo koji savjet bi dao nama kao mladim ljudima na počecima svojih (političkih) karijera. Naglasio je da smo, kao prvo, svi različiti. Različite političke opcije su bogatstvo društva. Trebamo nastojati, pogotovo ako budemo na utjecajnom mjestu, znati postaviti granicu stranačkog interesa u odnosu na viši nacionalni interes. „Nemojte dopustiti da vas korupcija usisa!“, rekao je. Savjetovao nam je da čuvamo svoje i tuđe dostojanstvo i naglasio da mu se to čini posebno važnim.

U ime cijelog Diplomatskog klub, zahvaljujemo prof. dr. sc. Ivi Josipoviću na njegovom vremenu, iznimno zanimljivom i poučnom predavanju te otvorenom razgovoru s nama!

Related posts

Predavanje održao Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika RH

admin

Promocija dvotomnog zbornika “Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati”

admin

Lobiranje – gostujuće predavanje Natka Vlahovića

Tamara Kolar

Leave a Comment