Diplomatski klub
Aktivnosti kluba

Predavanje Petera Ainswortha – Značenje međunarodne suradnje u borbi protiv korupcije

Članovi Diplomatskog kluba prisustvovali su predavanju koje je održao viši savjetnik za globalnu borbu protiv korupcije pri Uredu za razvoj, pomoć i obuku inozemnih tužitelja Ministarstva pravosuđa SAD-a (OPDAT), gospodin Peter Ainsworth.

Uz gospodina Petera Ainswortha, višeg savjetnika za globalnu borbu protiv korupcije, Ured za razvoj, pomoć i obuku inozemnih tužitelja pri Ministarstvu pravosuđa SAD-a (OPDAT) okuplja i druge stručnjake za kazneno pravo, uključujući iskusne tužitelje koje raspoređuje u američka veleposlanstva diljem svijeta, kao pravne savjetnike, kako bi unaprijedili suradnju u slučajevima od međunarodnog značaja. 

Misija Ureda za razvoj, pomoć i obuku inozemnih tužitelja pri Ministarstvu pravosuđa SAD-a (OPDAT) pruža podršku stranom pravosudnom sektoru u provođenju zakona, putem stručne podrške i mentorstva, pružanjem savjeta o istragama, kaznenom progonu i odlučivanju u slučajevima, te ​​analizama i savjetima o zakonima i prijedlozima zakona, u cilju učinkovitije bore protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, financijskog kriminala i drugih vrsta kriminala, na način i u skladu s regionalnim konvencijama, protokolima i standardima. Podrška se pruža i kako bi se stranim institucijama i njihovom osoblju omogućila učinkovitija suradnja sa Sjedinjenim Državama, u borbi protiv navedenih oblika kriminala.

Cilj Ureda za razvoj, pomoć i obuku inozemnih tužitelja pri Ministarstvu pravosuđa SAD-a (OPDAT) na ovome području je, provođenje programa, odnosno aktivnosti, u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa RH, a vezano uz pružanje tehničke pomoći regionalnim pravosudnim institucijama u cilju povećanja kapaciteta za istragu, kazneni progon i suđenje, u slučajevima koji uključuju korupciju i organizirani kriminal, prijevare u nabavi, korupciju, pranje novca, rodno uvjetovano nasilje i trgovinu ljudima.

Tema ovog predavanja gospodina Petera Ainswortha bila je „Značenje međunarodne suradnje u borbi protiv korupcije“.

Gospodin Ainsworth govorio je o temeljnoj definiciji korupcije, te oblicima i načinima provođenja korupcije. Govorio je i o postojanju korupcije na prostoru SAD-a, o reformama koje se provode unutar sustava SAD-a u cilju uspješnije borbe protiv korupcije, te o vidljivim rezultatima. Naglasio je kako je međudržavna suradnja, odnosno suradnja između institucija na globalnoj razini, jedan od najvažnijih čimbenika u borbi protiv korupcije.

Kao primjer, naveo je bivšeg ukrajinskog političara, Pavla Lazarenka, koji je u obnašajući javnu dužnost zloporabio položaj i ovlasti, u cilju osobnog probitka i stjecanja osobne koristi. U suradnji s jednim od ukrajinskih poslovnih ljudi, Peterom Kiritchenkom, Lazarenko je ušao u poslovne transakcije, te je novac stečen iznudama, posredovanjem različitih tvrtki, putem banaka u Mađarskoj, Poljskoj, Švicarskoj i drugim državama prebacio na prostor SAD-a.

U svrhu istrage o o financijskim aktivnostima Lazarenka, potaknute od strane Ukrajine, vlasti Ukrajine i SAD-a započele su međusobnu suradnju, što je rezultiralo dokazima koji su upućivali na pranje novca, u što je bila uključena i Švicarska. Države su međusobno surađivale i razmjenjivale dokaze iz vlastitih istraga. Slijedom toga, Lazarenko je u SAD-u optužen i osuđen za pranje novca.

Korupcija je, kao društveno neprihvatljiva pojava, koja izravno ugrožava ljudska prava, i u Republici Hrvatskoj, kao i u drugim državama, rasprostranjena gotovo u svim područjima života i djelovanja. Nužne pretpostavke u Republici Hrvatskoj, za uspješnu borbu protiv korupcije, predstavljaju policija, zakoni i sudstvo, nevladine organizacije, odnosno udruge, ali i aktivno sudjelovanje građana.

Gospodin Peter Ainsworth izrazio je iznimno zadovoljstvo suradnjom institucija Republike Hrvatske sa SAD-om, u borbi protiv korupcije, što je, kako je naglasio, od iznimne važnosti za obje države.

Predavanje je trajalo sat vremena, tijekom kojeg su prisutni mogli postavljati pitanja o temi korupcije.

Zahvaljujemo se gospodinu Peteru Ainsworthu na interaktivnom i iznimno zanimljivom predavanju.

Related posts

Predavanje potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice

Robert Matijević

Gostujuće predavanje agenta DEA

Marta Ferdebar

Predavanje održao prof. dr. sc. Ivo Josipović

Tamara Kolar