Diplomatski klub
Svijet Vijesti

Priprema li Rusija napad kemijskim oružjem?

Kada bi Putin upotrijebio kemijsko oružje, za NATO bi to bila crvena linija nakon koje se mora uključiti u rat protiv Ukrajine, a uplitanjem NATO-a dovelo bi do početka Trećeg svjetskog rata.  Sjevernoatlantski savez i njegovi čelnici predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama morati će sjesti za stol i ozbiljno razmisliti što učiniti, jer tada počinje biti opasno, ne samo za Europe, već i za cijeli svijet.

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog mogućeg uvlačenja NATO-a u širi rat s Rusijom. Zapadni dužnosnici sumnjaju da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini u napadu pod “lažnom zastavom” kako bi naknadno imala opravdanje za svoju invaziju. Šef NATO-a ,Jens Stoltenberg, upozorio je na lažnu tvrdnju Rusije da Ukrajina pohranjuje biološko oružje. Glasnogovornica američkog State Departmenta, Jen Psaki, istaknula je: “Svi bismo trebali biti na oprezu da Rusija eventualno upotrijebi kemijsko ili  biološko oružje u Ukrajini ili da stvori operaciju lažne zastave koristeći ih. Rusija ima iskustva u optuživanju Zapada upravo za kršenja koja sama Rusija čini. Sve je to očigledan trik Rusije da pokuša opravdati svoj daljnji smišljen, ničim izazvan i neopravdan napad na Ukrajinu.“

Rusija je u prošlosti bila povezana s napadima kemijskim oružjem, posebice s napadom u Salisburyju 2018. u kojem je ozlijeđeno pet osoba, uključujući metu Sergeja Skripalja, ruskog agenta MI6 i njegovu kćer Juliju. Bočica parfema korištena za taj napad sadržavala je dovoljno otrova da isporuči potencijalno smrtonosnu dozu za 10.000 ljudi. Rusija je također podržavala režim sirijskog predsjednika Bashara Al Assada u Siriji. Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nedavno je izjavila da je kemijsko oružje korišteno najmanje 17 puta tijekom sirijskog građanskog rata. Kremlj je poboljšao svoju taktiku za ovakvu vrstu scenarija promatrajući i stajajući uz bok Assadove snage dok su činile najgore. Sirijci bi rutinski krivili džihadističke skupine za napade kemijskim oružjem.

OPCW navodi da je Rusija među osam zemalja koja i dalje drži oko 72.300 tona kemijskog oružja. Rusija tvrdi da je uništila svo preostalo kemijsko oružje 2017., ali SAD i ostali saveznici NATO-a ne vjeruju u tu tvrdnju. Smatra se da se velika većina preostalih ruskih zaliha kemijskog oružja sastoji od živčanih agenasa uključujući VX, tvar toliko smrtonosnu da samo 0,4 mg može ubiti odraslu osobu. Njime je otrovan i ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni.

Ako bi NATO intervenirao, to bi moglo eskalirati u globalni sukob jer bi se Rusija tada mogla naći u ratu sa svih 30 članica NATO-a, uključujući SAD i UK. Glavni NATO-ov zadatak je zaštititi i braniti sve saveznike, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Možemo vidjeti kako Putin pokušava pripremiti teren za napad lažnom zastavom optužujući Ukrajince ili Amerikance i uzvrativši im.

Priprema li Kremlj napad kemijskim oružjem?

Ne možemo znati, no nadamo se da do toga ipak neće doći, no ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje dovodi se u pitanje i opstanak čovječanstva.

Atomsko oružje kakvo svijet posjeduje u stanju je izbrisati život na Zemlji.

Related posts

ŽENSKA PRAVA U SJEVERNOJ KOREJI – ISTINA ILI MIT

Ines Domjanovic

Dvije Europe

Zvonimir Milošević

Na pomolu je nova gospodarska kriza

Daria Benko