Diplomatski klub
Uncategorized

Prvo zajedničko putovanje članova Diplomatskog kluba

Članovi Diplomatskog kluba Sveučilišta Libertas 24.veljače uputili su se u ranojutarnjim satima prema Italiji na prvo zajedničko putovanje umjetnosti. Na samome polasku nas je  rastužila i zabrinula vijest da je samo sat vremena ranije Rusija napala Ukrajinu. To je ujedno bila i jedna od glavnih tema tijekom cijeloga putovanja.

Prvi dan proveli smo u gradu Bologni gdje se nalazi jedno od najstarijih sveučilišta na svijetu iz 1088.godine. Obišli smo razne znamenitosti poput: Neptunova fontana, Piazza Maggiore na kojoj se nalaze palača D’Accursio  i bazilika sv.Petronija, Piazza San Stefano na kojoj se nalazi čak sedam crkvica i dva najviša tornja u Bologni. Prošetali smo se do palače Dell’Archiginassio koja je nekada bila glavna zgrada Sveučilišta u Bologni, a danas služi kao glavna gradska knjižnica i dio kao dvorana gdje se predaje anatomija. Slobodno popodne iskoristili smo za samostalnu šetnju gradom te kušanje legendarnog ragù alla bolognese u svim varijantama. U kasnim popodnevnim satima uputili smo se u Montecatini Terme, mali grad smješten na sjeveru Toskane koji pretežito živi od turizma, a poznat je po svojim toplicama. Tamo smo bili smješteni u hotelu koji nam je bio polazišna točka za nadolazeće izlete. Prvu večer smo proveli istražujući gdje u tom gradiću možemo naći malo življu atmosferu za opuštanje i zabavu. Pronašli smo ju u njihovoj verziji Tkalčićeve ulice gdje se nalazi veći broj kafića jedan do drugoga.

Iduće jutro, zaputili smo se u Prato, koji je drugi najveći grad u Toskani iz kojeg smo vlakom krenuli prema glavnom gradu Toskane Firenzi. Po dolasku smo otišli u razgledavanje najvećih gradskih znamenitosti s lokalnim vodičem. Posjetili smo katedralu di Santa Maria del Fiore, kapelu Medici, galeriju Uffizi, gradsku vijećnicu Palazzo Vecchio, crkve Santa Maria Novella, San Lorenzo i Santa Croce. Šećer na kraju je bio Ponte Vecchio, svjetski poznati most preko rijeke Arno i jedan od simbola Firenze. Slobodno vrijeme smo proveli samostalno istražujući grad, ali smo isprobali i legendarni odrezak bistecca alla fiorentina, jedan od najpoznatijih specijaliteta toskanske kuhinje. Večer smo proveli u vinariji La Fattoria il Poggio u mjestu Montecarlo gdje smo imali priliku kušati raznovrsna toskanska vina njihove proizvodnje kao i neka od njihovih specijaliteta poput pršuta, sira, maslinovog ulja i sl. Nakon što smo se u vinariji zagrijali na radnu temperaturu, ostatak večeri smo proveli u noćnom klubu u Montecatini Termama gdje smo do ranih jutarnjih sati vodili intelektualne razgovore i diskusije.

Trećeg jutra smo otišli u La Speziu u kojoj smo uživali pijući kavu na suncu. Iz nje smo vlakom krenuli prema Cinque Terre i njihovim nezaboravnim panoramskim šetnicama. Prvo smo se zaputili u Monterosso koje je najveće i potpuno drukčije od svih ostalih mjesta, poznato po svojim plažama, prekrasnoj katedrali i ruševinama srednjovjekovnog dvorca. Zatim smo otišli u Vernazzu, pitoreskno ribarsko selo i po mnogima najljepše mjesto Cinque Terre sa starom saracenskom utvrdom. Treće mjesto bilo je Manarola s predivnim pogledom na šarene kućice smještene po kamenim stijenama nad samim morem. Tu smo proveli i najviše vremena jer je svatko od nas pokušao dobiti idealnu sliku s tom nevjerojatnom pozadinom. Razgledavanje smo završili odlaskom u Riomaggiore, gradić bogate povijesti koji se ponosi utvrdom iz 15. stoljeća. Posljednju večer smo proveli u lokalnom restoranu u Montecatini Termama, gdje smo uživali u njihovoj pizzi i tjestenini, a ponajviše degustirajući njihova vina.

Zadnji dan putovanja krenuli smo prema Pisi, no prije nje smo stali u Lucce, jedan od najljepših toskanskih gradića. Obišli smo renesansne gradske jezgre: zidine grada Lucce koje su služile za obranu grada od neprijatelja, a danas čine veličanstveni prsten oko grada u duljini od četiri kilometra, katedralu sv. Martina, crkvu sv. Mihaela i toranj Guinigi, najviši toranj u gradu s kojeg se vidi panorama toskanskog krajolika. Po dolasku u Pisu s trga Piazza dei Miracoli. na kojem se nalaze doista čudesne građevine, krenuli smo u obilazak predivnih primjera srednjovjekovne arhitekture. Najviše vremena je iziskivalo slikanje u pozama kako dodirujemo Kosi toranj, jednu od najpoznatijih građevina na svijetu. Dosta nas je ostalo iznenađeno ljepotom krstionice Battistero di San Giovanni i katedrale Metropolitana Primaziale di Santa Maria Assunta, koja je duga preko stotinu metara.

Potpuniji sa stečenim poznanstvima i znanjem, a ponajviše uspomenama, nakon ručka krenuli smo prema kući, završavajući ovu kratku, ali slatku avanturu.

Članovi Diplomatskog kluba ispred Neptunove fontane, Bologna
Manarola, Cinque Terre
Cattedrale di Santa Maria del Fiore, Firenza
Pisa
Pisa
Crkva San Michele in Foro, Lucca

Related posts

Rast inflacije u Hrvatskoj

Marsel Antunović

ŠTO SE DOGAĐA U KAZAHSTANU? Novo proxy bojište ili interni obračun?

Dominik Matković

Svjetski ekonomski forum u duhu snažne podrške Ukrajini

Šime Jordan Kolega