Diplomatski klub
Vijesti

SAD se pridružuje pregovorima u Beču s ciljem oživljavanja Iranskog nuklearnog sporazuma

Predsjednik Joe Biden rekao je da se želi vratiti prekretničkom sporazumu.

No, šest preostalih država moraju pronaći način da ukinu sankcije koje je nametnuo Donald Trump i da se Iran vrati na dogovorene granice svog nuklearnog programa.

Iran je rekao da se neće sastati s Amerikom “licem u lice” dok se to ne dogodi.
Najviši američki dužnosnici koji će prisustvovati sastanku u Austriji navodno će imati sjedište u hotelu koji nije domaćin sastanka delegacija Irana i drugih svjetskih sila – Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Velike Britanije. Europski službenici djelovat će kao posrednici.
“Ne podcjenjujemo razmjere izazova koji dolaze”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

“Ovo su rani dani. Ne očekujemo rani ili neposredni proboj jer će ove rasprave, u potpunosti očekujemo, biti teške.”
Na pitanje o komentarima na konferenciji za novinare u Teheranu u utorak, glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei rekao je da ih je “pozdravio”.

“Smatramo da je ova pozicija realna i obećavajuća”, dodao je. “To bi mogao biti početak ispravljanja lošeg procesa koji je diplomaciju odveo u slijepu ulicu.”

Gospodin Rabiei ponovio je da je Iran “spreman uzajamno se vratiti svim svojim obvezama u najkraćem mogućem roku nakon provjere ispunjavanja obveza od strane ostalih država”.
Nuklearni sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), nalazi se na intenzivnoj njezi otkako je Donald Trump izvukao SAD iz njega

Related posts

Indijo, na čijoj si strani?

Šime Jordan Kolega

NATO- Ometajuće tehnologije u nastajanju i strateška perspektiva

Dominik Matković

TREBA SLUŠATI PREŽIVJELE…

Tia Milovac

Leave a Comment