Diplomatski klub
Vijesti

Što će biti s uvođenjem eura?

Foto: Unsplash

Hrvatska ulazi u završnu etapu procesa uvođenja eura koji bi trebao zamijeniti kunu najranije 1.1.2023.g. čime će naša zemlja postati 20. članica Europske unije kojoj je to službena valuta. Trebamo li se uistinu zapitati jesmo li spremni za takav iskorak dok inflacija divlja i kakav će to utjecaj imati na hrvatske građane i naše gospodarstvo?

Same pripreme za ulazak u eurozonu već intenzivno traju te iz Hrvatske narodne banke najavljuju kako izrada optjecajnog kovanog novca s hrvatskim motivima može započeti najranije šest mjeseci prije samog uvođenja. Iz Vlade poručuju da će Hrvatskoj zamjena valute donijeti različite benefite poput porasta kreditnog rejtinga, smanjenja kamatne stope, nestanka valutnog rizika i potaknuti strana ulaganja. Radi li se o običnoj floskuli ili će se te korjenite promjene potrebne hrvatskom gospodarstvu dogoditi, ostaje nam za vidjeti, no dotada možemo analizirati što se dogodilo zemljama koje su uvele novu valutu. Primjerice, u Sloveniji su u ovih 15 godina cijene porasle oko 26% dok su plaće narasle čak 48% s početnom inflacijom višom od 5%. U Slovačkoj se dogodila suprotna situacija; u prve dvije godine inflacija ostaje stabilna, a plaće rastu 54% što je i više nego dovoljno da se prebrodi rast cijena. (Izvor podataka: HNB)

Kako se datum ulaska u eurozonu približava, tako raste i sve veća zainteresiranost građana za tu temu. Posljednjih dana svjedoci smo sve većeg otpora u javnosti te je inicijativa za referendum „Zaštitimo hrvatsku kunu“ pokrenuta od strane Hrvatskih suverenista uzela maha. U samo nekoliko dana prikupljeno je nešto više od 157 tisuća potpisa, a potrebno je njih oko 369 tisuća. Vjeruju kako Hrvatska u ovom trenutku nikako nije spremna za euro i da će nakon njegovog uvođenja poskupiti osnovne životne potrepštine te tako narušiti već narušen životni standard hrvatskih građana. Dok Vlada govori da smo itekako spremni, mnogi su ekonomski analitičari skeptični prema toj tvrdnji i govore da će to imati katastrofalne posljedice.

No, kako god bilo, dođe li doista do referenduma, vjerujem da će hrvatski građani izabrati ono što je najbolje za njih. Nadam se da su svjesni da je ovo povijesna prilika u kojoj ćemo s uvođenjem eura postati konkurentniji i stabilniji na europskom tržištu.

Related posts

Diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu zbog zločina nad Ujgurima

Matea Novosel

Prosvjed u Sarajevu zbog slabog odgovora vlade na koronavirus

admin

TALIBANI-IMPERIJALNO STRAŠILO

Tia Milovac