Diplomatski klub
Svijet Vijesti

ŠTO SE SADA MIJENJA ZA NJEMAČKU?

Prije svega, mnogo toga, jer je nova situacija donijela drugačije poglede gdje mnoga stara uvjerenja i principi nestaju.

Najveću prekretnicu u njemačkoj politici donio je rat u Ukrajini.

Razlog tome je što njemačka politika nije razmišljala u kategorijama rata i strategije.

Počelo je i razmatranje razvoja novih oblika naoružanja, uz podršku I zajedništvo europskih partnera, posebno sa Francuskom, te će sada konačno i stratezi imati šansu savjetovati šta će se točno kupiti. Sama riječ naoružavanje desetljećima ima negativnu konotaciju jer je dovoljno dugo vrijedilo pravilo, da tko se naoružavao brzo je viđen kao ratni huškač.

Promjene u samo nekoliko dana, u  Bundeswehr-u su dovele svijest o lošoj opremi nacionalne obrane što će se morati trajno povećati jer zbog prvobitne svrhe.

Kancelar Olaf Scholz je sada najavio da će čak i premašiti cilj. Njemačko oružje u zonama sukoba bilo je tabu, posebno za Zelene koji su nastali iz mirovnog pokreta 1980-ih, a već dugo podržavaju mirovne misije Bundesvera, zalagajući se za restriktivnu politiku izvoza oružja.

Do prije nekoliko dana, ponuda od 5.000 čeličnih šljemova bila je najviše što je savezna vlada mogla prihvatiti, dok se isporučuje oružje.

Njemačka preuzima svoju ulogu globalne sile i time se urušavaju stare političke tekovine čime je izazvala entuzijazam i čuđenje zbog preokreta.

Sam  kancelara Olafa Scholza u Bundestagu je jednim pokretom ruke  pomeo sa stola desetljećima stare principe njemačke politike.  Odbacivši staru retoriku politike prema Rusiji, a posebno i politiku  vlastite stranke, doveo je do neprepoznatljivosti  vanjsku i sigurnosnu  politiku Savezne Republike  koja dan poslije više nije za prepoznati.

Putinov rat protiv Ukrajine djeluje kao eliksir života za EU, jer Europa još nikada nije odbacila političke principe i ideološke tradicije tako brzo, zbog čega se čini da je EU na rubu  renesanse.

Svojim ratom protiv Ukrajine, predsjednik Putin spojio je Europu, okončao ekonomsku i političku udobnost nekih zemalja EU, otjerao mnoge  stare prijatelje u podzemlje.

Novi vjetar puše Europom. Mrlja koja ostavlja mnoga pitanja u odnosima unutar politike svakako je tzv. „Putinov potrčko“ Tako je ruski oporbeni političar Aleksej Navalni nazvao bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera Mnogi analitičari to povezuju sa pojašnjenjem: „Zato što se već duže vrijeme radi o muškom prijateljstvu, bez obzira na moguće gubitke”. Tajna nepokolebljivog prijateljstva bivšeg kancelara i ruskog predsjednika  svakako je i u  Schröderovoj zapamćenoj rečenici da je Putin „besprijekorni demokrat“?!?

Demokrat?!? koji je 2004.g kad je ponovo izabran na dužnost ruskog predsjednika  u tom  trenutku pod svojom kontrolom imao praktički sve važne državne institucije, otežavao formiranje novih političkih stranaka i ograničavao prava nevladinim organizacijama.

Novonastala situacija koju je i njemački kancelar Olaf Scholz samim ruskim napad na Ukrajinu  okarakterizirao kao  “mračan dan za Europu,  kršenje međunarodnog prava koje se ne može ničim opravdati” okrenuta je nova stranica njemačke politike.

Time je i  počelo novo doba.

Mnogi to vide ovako: Bit će bolno, ali ipak – konačno!!

Related posts

TREBA SLUŠATI PREŽIVJELE…

Tia Milovac

Corona crisis = Golden age

Sara Dragosavac

Na pomolu je nova gospodarska kriza

Daria Benko