Diplomatski klub
Svijet Vijesti

TALIBANI-IMPERIJALNO STRAŠILO

Islamisti su se vratili na vlast u Afghanistanu i odatle neće tako brzo nestati. Svijet se sada suočava s novom realnošću. Što činiti kada dojučerašnji  teroristi postanu novi vlastodršci? Kako se odnositi prema talibanima?

Pitanja na koja možda nisu mnogi bili spremni, a trebali bi rješavati dosad najveću dilemu u svijetu. Nitko nije mislio, da će talibani na državni praznik već sjediti u predsjedničkoj palači u Kabulu, možda to ni sami Islamisti nisu očekivali. Ono što je okarakterizirano kao „gorko iskustvo“ postalo je pitanje: što činiti kada teroristi postanu i vladari?

Novi moćnici u Kabulu do svoje pozicije stigli su terorističkim napadima. To u svakom slučaju otežava cjelokupnu situaciju, jer bojazan od stvaranje novog prostora za islamističke bande I njihovog terora kojim aktivno vladaju  u svijetu, stvara nestabilnost  i sumnju o iskorjenjivanju  takve vrste zla. Ako talibani uspostave kalifat, izolirat će se na međunarodnom planu, te takva država neće imati diplomatsko priznanje što njima ne predstavlja neki veliki problem.

Teror, kao jedna od metoda talibana, postaje stvarnost i svakodnevica, dok oni smatraju da je nakon 20 godina,  zemlja ponovo neovisna, a stranci iz nje izbačeni. Nova stvarnost nametnuta je NATO-u, a to je brzi pad teritorija u ruke talibana. U  njihovim nizovima izjava  i saopćenjima, istaknuto je da će se snage koje ostanu na afganistanskom teritoriju, smatrati okupatorskim  što dovodi do mogućih terorističkih napada.

Predviđanja Pentagona o ulasku talibana u glavni grad, samo nekoliko mjeseci od povlačenja, srušile su iluziju u kojoj su oni već za nekoliko dana zaposjeli glavni grad, mirno i bez sukoba.

Vremena nema mnogo.

Namjere vladanja „izoliranom zemljom“, dovodi u pitanje hitnosti i diskusije o tome treba li stupiti u dijalog s talibanima?! I ako se to i učini, kako bi taj dijalog trebao izgledat?!

Nasilje se čini kao prirodnim za njegov pejzaž i karakter njegovih ljudi, što prije svega nameće sve veću analizu događaja u posljednjih par dana/tjedana. Tko može reći, da su Afghanistanci naprosto umorni od umiranja u ratu, koji nije i nikad nije bio njihov rat.

Činjenica koja posve sigurno stoji je da su Afghanistanci podvrgnuti nivou nasilja u obliku humanitarizma. Sve se ovo čini kao zapetljani presjek nasilja  humanitarizma.

Kad su talibani u pitanju, prevladava teorija kojom oni predstavljaju nasilnu i patološku grupu, kao I pripadnost ruralnim ustanicima, te nazadnim ličnostima koji sprječavaju progres nacije.

Kazne “NE PRISTAŠAMA” kao sredstva prisile, bile su rigorozne: kamenovanja, bičevanja, silovanja i ubojstva, postavljaju pitanje povrata na  stare  dane u kojima će islamsko vijeće  odlučiti o pravima žena koje su sada mete napada talibanskih boraca.

Zemlja kao takva ne bi smjela postati utočište za teroriste kao nekoć, a samim time to je izazov za mir i međunarodnu sigurnost. Liberalnije društvo što je želja mnogih Afghanistanaca postaje utopija.

Hamas, najveća militantna skupina čestitala je talibanima na brzom preuzimanju Afghanistana, kao i kraju UN-ove prisutnosti u zemlji. Rođenje politički- radikalnog islamizma, rađa ideju o povezivanju vjere i politike što je glavni oslonac Talibanskih lidera.

Godinama vjerske vođe usvajaju nove zakone, a cilj im je usmjeriti pozornost vjernika na samu religiju, tako da nemaju snage baviti se politikom koja je vodila do islamističkog terorizma. Talibani i Al Kaida su povezani zajedničkim borbenim iskustvom, što dovodi do zaključka da se Zapad 20 godine odbijao suočiti s realnošću, što je posljedica grešaka u pristupu toj zemlji.

Govoreći o demokraciji, uljuljkivali su se u samohvali, iako činjenice govore suprotno, a to je da u posljednjih 20g u Afghanistanu nije bilo ni jedne jedine demokratske smjene vlasti. Sve to je koštalo života stotine tisuća Afghanistanaca, te ih pretvorilo u izbjeglice i gurnulo u siromaštvo.

O tome danas nitko ne govori, već postoji teorija o tome da su talibani došli niotkud i odjednom pregazili državu.

Da li Hard-Core snage samo hoće provesti svoju ideologiju ili pokloniti pažnju potrebama afganistanskog stanovništva, pokazat će vrijeme.

Related posts

Veliki reset – utopija ili prilika?

Šime Jordan Kolega

Prosvjedi diljem Europe

Karlo Skoric

BALKAN – ZATIŠJE

Tia Milovac

Leave a Comment