Diplomatski klub
Svijet

Tenzije na granicama Kirgistana i Tadžikistana

Svjedočimo li evoluciji modernih sukoba?

Namjerna destruktivnost sovjetskih politika po principu “zavadi pa vladaj” nastavlja pokazivati svoje učinke. Problem enklava “progoni” i ovu regiju još od doba sovjetske vladavine. Iako trenutni sukob na prvi pogled neodoljivo podsjeća na onaj između Armenije i Azerbajdžana, ispod površine su ipak prisutni drugi elementi.

Kako prenose brojni mediji, u sukobima od srijede na graničnom području Tadžikistana i Kirgistana ubijeno je gotovo 50 ljudi (većinom civila), dok je tisuće stanovnika evakuirano. Usprkos dogovorenom primirju u četvrtak navečer, izmjena vatre uskoro se nastavila. Sukob se odvija u regiji između dvaju zemalja imena Batken gdje se nalaze enklavna područja na teritoriju Kirgistana. Iako su teritorij i etnička podjela bitni, borba se vodi ponajviše oko bogatih izvora vode, ključnog resursa za razvoj dvaju država. Čitava Ferganska dolina s okolicom predstavlja najplodnije i najproduktivnije područje za zemlje Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgistana.

Ovo definitivno nije prvi sukob zbog vode u svijetu, zasigurno niti posljednji, ali zanimljivo je pratiti sve prisutnije trendove u otvorenim i diplomatskim sukobima. Recentni primjeri su ukrajinsko “zatvaranje pipe” Krimu ili pak smanjivanje protočnosti i iskorištavanje Nila od strane Etiopije na štetu Egipta. Također, Indija ima veliki problem s opskrbom vode u pojedinim regijama što će s vremenom značajno oblikovati njenu vanjsku politiku. Nadalje, u sukobima u Nagorno-Karabakhu mogli smo pratiti iznimnu naprednost tehnologije u modernim ratovanjima koja predstavlja još jednu dozu evolucije geopolitičkih nadmetanja.

Tadžikistan i Kirgistan demonstriraju koliko je mala doza tolerancije za ključne resurse poput vode u vanjskopolitičkoj dinamici. Srećom, uz intervenciju vrhovnog diplomata Ruske Federacije, gospodina Lavrova, dogovoreno je primirje. Ovo je tek odgoda sukoba čiji će uzorci zasigurno u svjetskim okvirima sve češće popunjavati vanjskopolitičke rasprave.

Related posts

Klimatske promjene i politička odgovornost

Adriana Bjelan

Prosvjedi diljem Europe

Karlo Skoric

Vladavina braće Castro

Ines Domjanovic

Leave a Comment