Diplomatski klub
Svijet Vijesti

TREBA SLUŠATI PREŽIVJELE…

“Nema zastave dovoljno velike da pokrije sramotu ubijanja nedužnih ljudi.” – Howard Zinn

Odavno smo vidjeli da ovo dolazi…

Neljudsko je moguće…

No, nismo željeli vjerovati u to…

Scenariji koji se sada čine nestvarnim, odavno su eskalirali. Ukrajinska kriza traje već godinama, no ovog puta je došla do točke iz koje nema povratka.

Ukrajinsku krizu ubrajamo u jednu od najkompleksnijih kriznih žarišta, a sve je počelo kada je tadašnji ukrajinski predsjednik, Viktor Janukovič, poslao specijalni odred na ukrajinske studente koji su prosvjedovali zbog suspendiranja Sporazuma o pridruživanju EU i pakta o slobodnoj trgovini, prema naputku Rusije, zbog čega su uslijedile pobune naroda protiv vlasti što je rezultiralo pregnućem bivšeg predsjednika u ruke današnjeg agresora broj 1 u svijetu.

Ukrajina je oduvijek bila dio jedne velike strateške igre između Zapada ( SAD-a ) i Ruske Federacije.

No, ovo nije prvi put da se te dvije velesile sukobljavaju preko drugih država kako bi ostvarile vlastite ciljeve. Na njihovoj listi sukoba se također nalaze i Sirija, Irak, Afganistan i ostale zemlje Azijskog kontinenta. I dok pomno pratimo rat koji se događa u Europi i osuđujemo agresiju protiv Ukrajine, istovremeno zaboravljamo da Zapad svoju snagu pokazuje na identičan način prema nevinim ljudima u tim zemljama, pod izgovorom da se bore protiv terorista. U svakoj laži ima pola istine, no zašto smo licemjerni kada je u pitanje naš kontinent?

Što je rat i koja je njegova svrha? Ima različitih odgovora na to pitanje, no svima je zajedničko samo jedno, politika! Politika, zbog koje moraju patiti nedužni ljudi radi viših ciljeva poglavara država.

Tobožnja normalnost  nije ništa drugo već ciljana taktika širenja laži pojedinaca koji se hrane vlastitim egom.

Svaki Europljanin mora pronaći stav o ratu, ali i o pitanjima državne nepravde.

Borbe koje pratimo s neizvjesnošću iz dana u dan, nije samo rat za slobodu i budućnost Ukrajine, već će ono odrediti i budućnost Ruske Federacije. Dugogodišnji  hibridni rat i  kompleksi iz mladosti, zamaglile su viziju normalnog svijeta. Strategija iscrpljivanja jedna je od taktika  pritisaka na Ukrajinu, prvenstveno na unutarnjem planu, i tako je dugoročno vratiti na proruski kurs. U ratu Rusije protiv Ukrajine, moćna zemlja služi se dezinformiranjem, pa tako utječu i na tijek rata.

Rat u Ukrajini nije samo napad na  sigurnosni poredak, on je rezultat borbe protiv europskih vrijednosti.

Postavlja se pitanje, da li je rat u Ukrajini doista početak Putinova kraja?

Related posts

ŠTO SE SADA MIJENJA ZA NJEMAČKU?

Tia Milovac

Pripada li Hrvatska Balkanu?

Šime Jordan Kolega

Izlazak Poljske iz EU?

Robert Matijević