Diplomatski klub
Vijesti

Ujedinjena Europa za izazovna vremena

Foto: Unsplash

Ujedinjena i snažna Europa oduvijek je bila inspiracija mnogima, naročito u vremenima svjetskih ratova i dubokih gospodarskih kriza. Prvotna misao pretvorila se u ideju koja iz dana u dan postaje sve jača i sve realnija. Ujedinjena Europa više nije znanstvena fantastika, ona je tu, budućnost koja kuca na vrata.

U ovim teškim vremenima shvatili smo koliko je teško biti sam i boriti se s velikim izazovima kojima male države nisu dorasle. Ne može se svaka država suprotstaviti razarajućoj globalnoj pandemiji ako druga država ne učini isto. Isto tako ne može samo jedna država smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u atmosferi ako to ne učini i druga. Sadašnji globalni izazovi zahtijevaju jedinstven odgovor svih država, bez iznimke. Današnja Europa neće opstati ako ne budemo radili i djelovali kao jedno.

Winston Churchill je u svom poznatom govoru iz 1946. godine izgovorio fantastičan izraz, United States of Europe (USE), što je dakako preteča Europske ekonomske zajednice odnosno današnje Europske unije. Ali ta dva pojma barem za mene, imaju sasvim drugačiju težinu. Postoji puno razlika između pojma konfederacije i federacije poput Sjedinjenih Država. U tom, ja bih rekao vizionarskom, govoru ponovno je nakon višegodišnjih sukoba spominjao mirenje, ujedinjenje i partnerstvo što je donijelo pozitivnu i bolju sliku Europe u budućnosti. U današnje vrijeme Europska unija laganim koracima prati njegove riječi i vjerujem da će ih u neko dogledno vrijeme i ostvariti. Možda stvarno Amerikanci i nisu tolike neznalice kada Europu nazivaju državom, možda su naprosto samo vizionari. 🙂

Europski narodi, ustrajni u svome cilju, dijele zajedničku povijest i društvena nasljeđa koja moramo očuvati jer tu su temelji našega jedinstva. Koliko god nam govorili da smo različiti, da se koristimo drugim jezicima, da imamo drugačije običaje, različita uvjerenja i mentalitet, mi smo svejedno jedan veliki narod, jedna velika obitelj otvorena za svakoga. Naše vrijednosti zajedništva, otvorenosti i prihvaćanja istinski moramo sačuvati i prenijeti na buduće generacije stvarajući jednu veliku, snažnu i bogatu Europu.

Ako sam nekoga zainteresirao u ovom svom kratkom razmišljanju može pročitati razne knjige poput The United States of Europe: The New Superpower and the End of American Supremacy, The Idea of a United Europe, pratiti rad Hrvatske i Međunarodne paneuropske unije i pogledati velike intervjue državnika kroz povijest.

Related posts

BALKAN – ZATIŠJE

Tia Milovac

Polivizija – Od politike do Eurosonga ili od Eurosonga do politike                                               

Antonia Samodol

Što će biti s uvođenjem eura?

Šime Jordan Kolega