Diplomatski klub
Svijet

Ukopavanje u snijegu – Rusija pojačava i širi postojeće položaje i vojne snage na arktičkim predjelima

Slika 1: Pozicioniranje ruskih snaga na Arktiku (CSIS,2020.)

Od zahlađenja odnosa i porasta napetosti između Rusije i Euro-atlantske zajednice 2014., Rusija intenzivnije jača svoje tradicionalno pozicionirane snage na arktičkim krajevima. Područje je relevantno zbog gospodarskih potencijala u obliku izvora plina koji se oslobađaju otapanjem ledenjaka, pomorskim i komunikacijskim rutama koji s jedne strane vode prema ruskoj obali i krajnjem sjeveru, također obuhvaćajući njihovu zračno-pomorsku obrambenu mrežu, a s druge pravce koji vode prema Skandinaviji, Islandu i Britaniji.

Najpoznatiji sustav S-400 je dostavljen zračnoj bazi Rogaševo na Arhipelagu Nova Zemlja. Sama zračna baza se nalazi 10-tak kilometara sjeverno od Zaljeva Beluša na južnom dijelu arhipelaga. Rogaševo se nalazi pod zajedničkom kontrolom zračnih snaga i elemenata ruske Sjeverne flote.(Melino, Conley, Bermudez,2020.)

Rusko pozicioniranje u području je započelo još u Hladnom ratu u sklopu presretanja NATO-ovih izviđačkih letova, preleta ruskih strateških bombardera i stvaranjem preduvjeta za dubinsku obranu ruskog teritorija u slučaju rata.(Ibid.) Rusija provodi tradicionalne elemente bivše carističke i  sovjetske politike koji se baziraju na obrani vanjskih granica izgradnjom isturenih baza koje će moći prepoznati potencijalne prijetnje i reagirati. Isto strateško razmišljanje je poslužilo kao povod za sovjetsku predratnu aneksiju baltičkih zemalja, sjevernih predjela Rumunjske i Zimskog rata s Finskom kao i za carističko širenje prema toplom Sredozemlju, Kavkazu i Srednjoj Aziji.

Tokom 2014. i 2015., Rusija postavlja S-300 sustav, do 2019. ga jača dodatnim radarima i uređajima za otkrivanje, opremom za elektronsko ratovanje i ometanje signala, poboljšanjem obavještajne infrastrukture i postavljanjem samog S-400 sustava na teren. Novim snagama su pridodane 2 arktičke motorizirane brigade, grupa za pomorske desante i centar za zapovijedanje i kontrolu.(Ibid.) Nove snage su specijalizirane za vođenje svih oblika ratnih operacija brzo i učinkovito u napadu i obrani što im daje veliku fleksibilnost, značajnu mobilnost i široku operativnu osnovicu.

Oružane snage su već pozicionirane na otoku Wrangel, Aleksandrinoj zemlji i Kotelniju. Tamo se također nalazi S-400 sustav.(Ibid.)

Važnost S-400 sustava se nalazi u činjenici da to nije samo oružje protuzračne obrane, niti isključivo lanser projektila, već što je platforma za otkrivanje, praćenje i zapovijedanje snagama na bojnom polju. On može integrirati radare, komunikaciju i sve oružane snage koje djeluju na području u jednu cjelinu i tako može poslužiti kao čvorište i direktna brza spona između glavnog štaba i vojnika na terenu.(Army Technology,2021.)U svojoj srži djeluje kao američki AWACS koji čini NATO-ove oči u zraku(NATO,2021.), dok ruski čini oči na kopnu. Koordinacija može osigurati izvođenje preciznih zračnih i pomorskih napada što strani koja koristi sustav omogućuje brže praćenje, odlučivanje i djelovanje čime automatski u slučaju bitke ima inicijativu i prednost.

S-400 sustav ima dodatnu prednost u svom dometu, radar može pratiti 300 meta u krugu od 600 km, dok ima projektile koji imaju domet od 400km, a može se postaviti za 5 minuta.(Army Technology,2021.) Takva postava onemogućuje izvođenje iznenadnih napada ili izvidničkih preleta, dok u slučaju rata bilo kakav protivnički napad čini skupim i riskantnim pothvatom jer bez elementa iznenađenja ili skrivenosti, obrana može unaprijed biti spremna i dočekati napadače.  Ruski sustav je stoga u svojoj srži mobilna utvrda.

Postavljanje S-400 sustava kod Rogaševa upotpunjuje postojeće sustave i ukida preostale rupe koje su postojale u ruskoj sjevernoj obrambenoj mreži. Rusi to nazivaju strategijom koncentričnih krugova čija okosnica je mreža suvremenih sustava za rano otkrivanje i udar.(Melino, Conley, Bermudez,2020.)

Sadašnje pozicioniranje sustava djeluje u više pravaca; Prvo, Rusija pokazuje da planira pod svaku cijenu braniti svoje sjeverne granice kao i okolicu koja joj je bliska, postavljanje suvremenog i skupog sustava pokazuje važnost tog područja i da ga se neće odreći. Drugo, integracija oružanih snaga na sjeveru s S-400 omogućuje Rusiji širenje vojnih aktivnosti i operativne mogućnosti prema Sjevernom Atlantiku, Islandu, Velikoj Britaniji, cijelom području Arktika i većini Skandinavije. To može zaprijetiti zračnom i pomorskom prometu kao i djelovati protiv protivničkih zračnih i pomorskih snaga koje bi na otvorenom bile izložene naprednijoj vojnoj opremi.

Potez se može promatrati u sklopu napetosti između Zapada i Rusije jer sustav također djeluje kao sredstvo odvraćanja signalizirajući da Rusija neće blagonaklono gledati na jačanje NATO-ove vojne prisutnosti na svojim granicama ili u njihovoj blizini i da ima sredstvo kojim može u hipotetskom scenariju eskalacije učiniti bilo kakvo djelovanje NATO-ovih snaga skupim i neučinovitim.

Moskva tako u potpunosti osigurava sjeverne ruske teritorije, širi mogućnost djelovanja i signalizira Zapadu rusku odlučnost i smjer svoje politike.

Literatura

Melino,M.,Conley, H.,A.,Bermudez,J.,S.(2020.) S-400 Deployments and Enhanced Defense of Russia’s Western Arctic(Rogachevo Air Base), Center for Strategic and International Studies

Army Technology(2021.) https://www.army-technology.com/projects/s-400-triumph-air-defence-missile-system/

NATO(2021.) https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_48904.htm

Related posts

Nagovještavaju li prosvjedi u Kazahstanu novo doba i odlazak Nazarbajeva?

Šime Jordan Kolega

‘HAVANA SINDROM’ – prijetnja diplomatskoj i obavještajnoj zajednici?

Matea Novosel

Dok Finska i Švedska razmatraju članstvo u NATO savezu, Rusija upozorava na raspoređivanje nuklearnog oružja i hipersoničnih projektila

Daria Benko