Diplomatski klub
Intervju

VAŽNOST STRUČNE PRAKSE – ISKUSTVO STUDENTICE GABRIJELE KRYEZIU

Gabrijela Kryeziu, studentica diplomskog sveučilišnog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije na Sveučilištu Libertas uskoro će steći zvanje magistre međunarodnih odnosa i diplomacije.

Praksu započinje 2018.g. u Uredu zastupnice , te već početkom 2019.godine počinje raditi, i to kao administrativna tajnica Kluba zastupnika nacionalnih manjina, te obavljati dužnosti tajnice hrvatsko – kosovske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Danas savjetnica i desna ruka saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj,  podijelila je sa nama svoju priču, o počecima stručne prakse i njezinoj važnosti.

Zasto si se prijavila za stručnu praksu u Uredu saborske zastupnice?

Stručna praksa pruža studentima novo radno iskustvo te mogućnost napretka u daljnjoj karijeri. Između molbi za odrađivanjem stručne prakse  koje sam dostavila brojnim poduzećima i institucijama, zaprimila sam pozitivan odgovor od strane Ureda nezavisne saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj.  Smatram da je program stručne prakse na sveučilištima iznimno bitan te da na taj način otvaramo svoja vrata na tržištu rada. Nakon te prilike i iskustva naposljetku sam radila određeno vrijeme i u Hrvatskom saboru kao administrativna tajnica Kluba zastupnika nacionalnih manjina.ž

Kakvi su tvoji dojmovi dosadašnjeg rada u Uredu saborske zastupnice?

Rad u Uredu saborske zastupnice koja je pritom nezavisna te zastupa pet nacionalnih manjina uistinu je dinamičan. Rad obuhvaća uredski i terenski dio, gdje putujemo diljem Republike Hrvatske, ali i izvan granice lijepe naše.  Na brojnim poslovnim putovanjima susrela sam se s mnogim političarima, državnim službenicima, aktivistima, volonterima  koji iza sebe uistinu  imaju respektabilnu karijeru, ali i životna iskustva. No, najljepši dio mojeg posla je kada uvidimo kako su naši sugrađani koji su pripadnici neke nacionalne manjine integrirani u hrvatsko društvo te na posljetku krajnji cilj rada s manjima je promicanje kulture i običaja te povezivanje s matičnim državama.

Jesi li se susrela s težim situacijama?

Naravno i ovaj posao kao i svaki drugi donosi teške situacije, no na nama je kako ćemo se prema takvim situacija nositi te na posljetku krenuti u koštac rješavanja problema. Brojne neprospavane noći, daleka putovanja, udaljenost od obitelji  u ovom poslu predstavljaju svakodnevnicu i toga sam bila svjesna kada sam započela svoju karijeru.

Što si naučila na radnom mjestu kao savjetnica?

Kao savjetnica naučila sam kako sustav funkcionira, zašto je bitno umrežavanje u poslovnom svijetu te zašto je bitno poznavanje kulture naroda i drugih jezika… Također, smatram da je važno napomenuti studentima da šalju svoje zamolbe za stručnu praksu na brojna mjesta te da ne gube nadu.

Smatraš li da u RH ima premalo stažiranja tijekom studija?

Smatram da je pravilnik o stručnoj praksi iznimno dobar projekt za studente. Putem stručne prakse možemo upoznati sektor koji nas zanima te naposljetku odlučiti vidimo li sebe u određenom sektoru.

Je li ti studij tj. smjer koji studiraš pomogao u poslu?

Preddiplomski studij Poslovne ekonomije i diplomski studij Međunarodnih odnosa i diplomacije  uvelike su mi pomogli u mojem poslu. Uz pomoć teorijskih znanja koje sam primila od strane naših izvrsnih predavača na Sveučilištu Libertas u praksi sam znala kako reagirati u određenim situacijama. Naposljetku, znanjem koje sam dobila na Sveučilištu Libertas i svojim radom ostvarila sam značajno iskustvo na tržištu rada.

Zašto je bitno odraditi stručnu praksu?

Stručna praksa omogućava studentima upoznavanje načina rada u institucijama i poduzećima. Moram istaknuti da osim stručne prakse, treba se staviti i fokus na volontiranje. Kao srednjoškolka  počela sam volontirati  u Albanskoj katoličkoj misiji u Republici Hrvatskoj te mi je to volontiranje omogućilo upoznavanje kulture pripadnika albanske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Smatram da je bitno da se kao mladi ljudi aktiviramo u što više projekata i organizacija te da budemo hrabri na putu svojeg školovanja i pronalasku posla.

Related posts

Rad u Europskom parlamentu – intervju s Igorom Horvatom

Karlo Skoric

Mladi u središtu povijesti: Libanon

Hana Kuharski

Mladi u središtu povijesti: Armenija

Hana Kuharski

Leave a Comment