Diplomatski klub
Svijet

Veliki reset – utopija ili prilika?

The great reset ili Veliki reset naziv je agende i sastanka Svjetskog ekonomskog foruma održanog u lipnju 2020. godine s ciljem obnove društva i održivijeg gospodarskog oporavka nakon pandemije covida-19. Hoće li ovo biti još jedna utopija ili prilika za budućnost?

Postoje tri ključne komponente te najveće svjetske agende u ovom stoljeću. [Prva bi usmjerila tržište prema pravednijim ishodima. U tu svrhu, vlade bi trebale poboljšati koordinaciju, unaprijediti trgovinske aranžmane i stvoriti uvjete za „ekonomiju dionika“. U vrijeme smanjenja porezne osnovice i rastućeg javnog duga, vlade imaju snažan poticaj da poduzmu takvu akciju. Druga komponenta programa Great Reset osigurala bi da ulaganja unaprijede zajedničke ciljeve, kao što su jednakost i održivost. Ovdje veliki programi potrošnje koje mnoge vlade provode predstavljaju veliku priliku za napredak. Treći i posljednji prioritet programa Velikog reseta je iskoristiti inovacije Četvrte industrijske revolucije za potporu javnom dobru, posebno rješavanjem zdravstvenih i društvenih izazova. Tijekom krize COVID-19, tvrtke, sveučilišta i drugi udružili su snage kako bi razvili dijagnostiku, terapiju i moguća cjepiva; uspostaviti centre za testiranje; stvoriti mehanizme za praćenje infekcija; i dostaviti telemedicinu. Zamislite što bi bilo moguće kada bi se slični zajednički napori uložili u svaki sektor.] [https://www.weforum.org/agenda/2020/06/now-is-the-time-for-a-great-reset/]

Dok većina ljudi i svjetskih moćnika financijski podržava ovu agendu, moramo priznati da postoje i razne kritike. Prije nekoliko mjeseci u Forbesu sam pročitao članak u kojem se navodi da je ova agenda jednostavno rebranding na temu covida-19 i da je to samo još jedan primjer moćne elite koja svojom pohlepom želi upropastiti svijet da postane još bogatija.

Unatoč svemu tome svjestan sam da takva agenda koja ima za cilj napraviti veliku promjenu u ljudskom društvu i izmijeniti ga iz temelja može imati negativne pa čak i manipulativne posljedice. Postoji niz teorija zavjera koje sugeriraju da su neki svjetski čelnici planirali i izveli pandemiju covida-19 kako bi preuzeli kontrolu nad svjetskim gospodarstvom, a neki idu i toliko daleko te govore da im je primaran cilj porobiti čovječanstvo i vratiti ga na „početne“ postavke. Takve teorije zavjere nemaju političko, ekonomsko ni znanstveno uporište, no ne možemo sa sigurnošću reći da nema istine u svemu tome.

Možemo zaključiti kako je Veliki reset u svom dobronamjernom kontekstu prilika da svi zajedno krenemo iz početka, da počnemo stvarati bolje društvo, ekološki i ekonomski osviješteno. U svemu tome vlade raznih država ne mogu uspjeti same te će nam za takvo što trebati svjetsko regulatorno tijelo u obliku Svjetske vlade koje bi globalno nadziralo provođenje te agende.

Related posts

ŽENSKA PRAVA U SJEVERNOJ KOREJI – ISTINA ILI MIT

Ines Domjanovic

Arktički slom: Ruski diplomat Nikolaj Korčunov o opasnosti otapanja permafrosta

Matea Novosel

Vladavina braće Castro

Ines Domjanovic