Diplomatski klub
Svijet Vijesti

Vladavina braće Castro

Bivši predsjednik Kube, Fidel Castro, preminuo je 25. studenog 2016. godine u Havani. Od početka predsjedanja Fidela Castra Kubom smatralo ga se karizmatičnim revolucionarom i čvrstim vođom. Fidelovog brata, Raúla Castra, ujedno i njegovog zamjenika na svim važnijim državnim pozicijama, smatralo se samozatajnim funkcionarom u sjeni, koji je težio demokratičnijem socijalizmu i otvaranju Kube prema svijetu.

Raúl Castro obnašao je funkciju predsjednika Kube deset godina, kroz dva petogodišnja mandata, nakon što je na toj funkciji 2006. godine naslijedio svog bolesnog brata, Fidela Castra. Od dolaska Fidela Castra na vlast 1959. godine, njegov brat Raúl obnašao je mnoge važne funkcije, od kojih je jedna od najvažnijih ona, ministra obrane, koju je obnašao u periodu od 1959.- 2006. godine.

Raúl Castro priključio se kubanskoj komunističkoj omladinskoj organizaciji u ranoj mladosti. Zajedno s bratom Fidelom Castrom sudjelovao je u pokretanju Kubanske revolucije, u kojoj se uz pomoć ostalih revolucionara borio protiv diktatorskog režima tadašnjeg predsjednika Fulgencia Batista. Batistin režim je pod snažnim pritiskom revolucionara popustio, i doživio slom, što je dovelo do uspostave socijalističkog režima, i stvaranja komunističke države.

Braća Fidel i Raúl Castro kroz svoje revolucionarno djelovanje postali su uzorom drugim revolucionarnim i gerilskim organizacijama diljem svijeta. Može se reći kako se Kubanska revolucija zahvaljujući njihovoj velikoj ulozi, smatra jednim od najvažnijih događaja 20. stoljeća.

Raúl Castro je velikim dijelom utjecao na dolazak svoga brata Fidela Castra na mjesto predsjednika Kube. U godinama koje su uslijedile, Raúl Castro je bio osoba koja se nalazila u sjeni svoga brata, predsjednika Fidela Castra. No, kao kubanski ministar obrane imao je velik značaj, uživajući snažnu podršku i veliku odanost u redovima kubanske vojske.

Kao ministar obrane, za svog dugog mandata, uspostavio je i održavao snažnu vezu sa Sovjetskim savezom, s kojim je surađivao i na području naoružavanja kubanske vojske. Pokazao je sposobnost i na ekonomskom planu, u doba kada je reformama uspio izdignuti kubansko gospodarstvo iz kolapsa, uzrokovanog ekonomskom krizom.

Kao predsjednik Kube, Raúl Castro je obnašao tu funkciju deset godina, kroz dva petogodišnja mandata, nakon što je na toj funkciji 2006. godine naslijedio svog bolesnog brata, Fidela Castra. Raúl Castro se na poziciji predsjednika sa svojim bratom Fidelom Castrom nastavio savjetovati o svim ključnim pitanjima važnim za državu. Razdoblje Raúlovog predsjedavanja Kubom obilježeno je reformama, koje su predstavljale temelj za bolji položaj stanovništva unutar zemlje, a odnosile su se na omogućavanje slobode kretanja, rast privatnog poduzetništva, podizanje životnog standarda i kvalitete života na Kubi. 2011. godine Raúl Castro postao je i glavni tajnik Komunističke partije Kube. U periodu Raúlove vladavine, reforme koje su nastupile uključivale su i kadrovske političke reforme. Te reforme predstavljale su izglede za značajne promjene unutar Komunističke partije Kube, i ujedno vladajuće strukture.

Raúl se prilikom obnašanja predsjedničke dužnosti, uz rješavanje unutarnjih problema, obvezao i na ulaganje napora u cilju rješavanja problema na međunarodnoj razini, od čega je jedan od najznačajnijih bio postizanje dijaloga sa Sjedinjenim Državama. Nakon njegovog susreta 2015. godine s tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Država, Barackom Obamom, i nakon nekoliko desetljeća međusobnih prekinutih odnosa, ponovo su otvorena veleposlanstva i uspostavljeni su diplomatski odnosi između dviju država, što je bilo od velikog značaja za Kubu. Unatoč velikom značenju ponovne uspostave odnosa između dviju država, i pratećih promjena od velikog značenja za Kubu, Raúl Castro je promjene nastavio promatrati dosljedno, bez odricanja od načela revolucije i socijalizma. Raúl Castro najavio je povlačenje s predsjedničkog mjesta 2013. godine, odstupivši s njega 2018. godine, a 2021. godine odstupio je s mjesta glavnog tajnika Komunističke partije Kube.

Unatoč promjenama koje je Raúl Castro u vrijeme svoje vladavine proveo, a koje su predstavljale  proširenje društvenih, političkih i drugih prava na području Kube, prema mišljenju dijela kubanskog naroda, dolaskom Raúla Castra na vlast nije se dogodila značajna promjena, upravo zbog činjenice da je on desetljećima slovio kao „vice-Fidel“.

MIGUEL DIAZ-CANEL – NOVO ILI STARO IME U POLITIČKOM VRHU KUBE

Predsjednik Miguel Díaz-Canel prvi je vođa Kube bez prezimena Castro, nakon revolucije 1959. godine. Miguel Díaz-Canel je od rane mladosti aktivno djelovao na kubanskoj političkoj sceni, čime je postao istaknut i važan pripadnik Komunističke partije Kube. Na temelju značajnih političkih zasluga za Kubu, postao je osoba od nacionalne važnosti. Raul Castro ga je, kao osobu od visokog značaja i povjerenja, pripremao za dvije najviše funkcije u državi. 2018. godine Miguel Díaz-Canel naslijedio je Raúla Castra na mjestu predsjednika države, a 2021. godine postao je glavni tajnik Komunističke partije Kube. Svojeg nasljednika i osobu od povjerenja, Raúl Castro je nastavio savjetovati prilikom donošenja strateških odluka važnih za budućnost i održivost postojećeg kubanskog sustava.

Miguel Díaz-Canel na svojoj novoj poziciji susreo se s moćnim izazovima, s kojima se Kuba susretala kroz period vladavine Castra. Uz nasljeđene funkcije, Miguel Díaz-Canel je naslijedio i obveze ispunjenja danih obećanja od strane Raula Castra kubanskom narodu, koja su se, između ostalog, odnosila na traženje rješenja za gospodarsku krizu i generacijsku tranziciju u kubanskom političkom vodstvu, kao preduvjet za napredak Kube u predstojećem razdoblju. Miguel Díaz-Canel nastavio je primjenjivati princip kontinuiteta, kojeg je Raúl Castro isticao kao izrazito važan i nepromjenjiv segment u funkcioniranju kubanskog sustava.

Dok neki tvrde kako se princip kontinuiteta, na kojem su inzistirala braća Castro, a kojeg je nastavio slijediti njihov nasljednik Miguel Díaz-Canel, odnosi samo na lošiji dio nasljeđene politike Castra, te da je mnogo toga nakon Castrove ere ostalo nepromjenjivo, drugi smatraju kako je sve posljedica previsoko postavljenih ciljeva. Povijest nepobitno svjedoči o promjenama nastalim za vrijeme vladavine Raúla Castra, kao dokazanog reformatora, što je pokazalo različitost u vođenju politike u odnosu na njegovog brata, Fidela Castra. Vodeći se tom činjenicom, i činjenicom kako je Miguel Díaz-Canel izabrani nasljednik Raúla Castra, nameće se zaključak kako bi Kuba u budućnosti mogla doživjeti najavljene značajne promjene koje godinama očekuje.    

Related posts

Prosvjed u Sarajevu zbog slabog odgovora vlade na koronavirus

admin

Vladimir Putin potpisao zakon koji mu omogućuje da bude na vlasti do 2036.

admin

KOLATERALNA ŠTETA ILI… ?

Tia Milovac