Diplomatski klub
Vijesti

Vladimir Putin potpisao zakon koji mu omogućuje da bude na vlasti do 2036.

Vladimir Putin potpisao je zakon koji mu omogućuje da se kandidira na još dva izbora, a potencijalno će ga zadržati na vlasti do 2036. godine.

Ruski predsjednik potpisao je zakon nakon jednogodišnjeg postupka za “resetiranje” predsjedničkih uvjeta preinakom ustava.
Većina Rusa glasala je za odobravanje Putinovih amandmana na ustav zemlje prošle godine, omogućujući 68-godišnjaku da promijeni ograničenja predsjedničkog mandata.
Novi zakon omogućit će Putinu da se kandidira na još dva izbora nakon što je zakonodavno tijelo pod nadzorom Kremlja gumenim pečatom unijelo promjene na Uskrsni ponedjeljak.
Sljedeći izbori bit će 2024. godine, a Putin je rekao da će kasnije odlučiti hoće li se kandidirati nakon isteka trenutnog mandata.

Vladimir Putin predsjednik je više od dva desetljeća, dulje od bilo kojeg drugog čelnika Kremlja još od Sovjetskog diktatora Josefa Staljina.

Tvrdio je da je resetiranje broja pojmova nužno kako bi njegovi poručnici bili usredotočeni na svoj posao, umjesto da “bacaju oči u potrazi za mogućim nasljednicima”.

Ustavni amandmani također su zabranili istospolne brakove, dok su Putinu i bivšem predsjedniku Dmitriju Medvedevu također dali doživotni imunitet od kaznenog progona.

Gotovo 78% birača odobrilo je ustavne promjene u srpnju 2020., unatoč prosvjedima u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Oporba je kritizirala ustavno glasanje, tvrdeći da je ono ocrnjeno raširenim izvješćima o pritiscima na birače i drugim nepravilnostima, kao i nedostatkom transparentnosti i preprekama koje ometaju neovisno praćenje

Related posts

Što će biti s uvođenjem eura?

Šime Jordan Kolega

Novi dekret Talibana unatoč (lažnom) obećanju blažih pravila

Matea Novosel

Indijo, na čijoj si strani?

Šime Jordan Kolega

Leave a Comment