Diplomatski klub
Svijet

Vojna parada talibana nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu

Foto: Unsplash

Talibanske vojne snage održale su ovog mjeseca vojnu paradu u Afganistanu. Vojna parada je održana nakon što je afganistanska vlast u Kabulu potpisala kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a dotadašnji predsjednik Ashraf Ghani napustio je državu. Proglašen je Islamski Emirat Afganistan. Tim činom okončana je dvadesetogodišnja vladavina afganistanske vlasti potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama.

Talibani su se vratili na vlast dva desetljeća nakon što su SAD udružene sa savezničkim snagama srušile njihov režim u cilju borbe protiv terorizma. U vojnoj paradi talibana korišteno je američko naoružanje kojim se koristila američka vojska za vrijeme njenog djelovanja na području Afganistana. SAD je u protekla dva desetljeća afganistanskoj vladi isporučila oružje, streljivo, vozila, uređaje za noćni nadzor, letjelice i nadzorne sustave, u razdoblju od 2002. do 2017. godine.Talibani su na ovaj način željeli demonstrirati preobrazbu iz pobunjeničke vojske u regularnu vojsku.

Borba SAD-a protiv terorizma

Dva su desetljeća talibani na području Afganistana djelovali kao pobunjenički borci. Za to vrijeme SAD je pružao Afganistanu vojnu i ostalu pomoć u cilju osnivanja afganistanske vlasti, te njenog jačanja i očuvanja stabilnosti. Odluka o vojnom i ostalom angažmanu, odnosno pomoći SAD-a Afganistanu uslijedila je nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine obzirom da su se na području Afganistana nalazile terorističke skupine koje su bile odgovorne za taj napad. U cilju sprječavanja daljnjih terorističkih djelovanja SAD je putem oružanih borbi uspješno djelovala protiv terorističkih skupina, između ostalog eliminiravši njihove vođe. U oružanim sukobima posebno su se istaknuli američki marinci koji su vodili neke od najtežih borbi na tom području.

SAD u borbi za jačanjem afganistanske vlasti i uspostavom demokracije

Zahvaljujući angažmanu SAD-a i njenih saveznika tijekom dva desetljeća, Afganistan je dobio Ustav, uvedeni su slobodni izbori na kojima su stanovnici Afganistana ostvarili mogućnost izbora predsjednika države i ostalog državnog vodstva, potpisano je strateško partnerstvo između dviju zemalja, pomoć u naoružanju i edukaciji vlastite vojske za otpor prema tadašnjim pobunjenicima, te humanitarnu pomoć. Tijekom dva desetljeća SAD je ulagala ogromne napore u jačanju afganistanske vlasti, poticanju demokracije, planu jačanja afganistanske vojske i povlačenju vlastitih snaga po završetku misije.

Uspjeh u postizanju mirovnih pregovora između afganistanske vlade i talibana

Krajem dva desetljeća boravka na području Afganistana i prije povlačenja svojih oružanih snaga SAD je uspjela u naporima o mirovnim pregovorima s talibanima i usredotočila se je na povlačenje svojih snaga. Time su započeli mirovni pregovori unutar Afganistana u kojima su se predstavnici talibana i afganistanske vlade prvi put nakon dva desetljeća rata napokon našli u situaciji mirnih pregovora. Obje strane izrazile su želju za uspostavljanjem mira u Afganistanu i uspostavom okvira budućeg djelovanja u svrhu civilnog razvoja nakon povlačenja američkih trupa. Vlada se je tom prilikom zalagala za prekid vatre, dok su talibani ostali kod svog uvjeta da se zemljom upravlja kroz islamski sustav.

Povlačenje velikog dijela oružanih snaga SAD- a iz Afganistana

Krajem 2020. godine, prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena tisuće vojnika su povučene nakon sporazuma s talibanima početkom iste godine, ispunjavajući tako predizborno obećanje predsjednika Donalda Trumpa o okončanju djelovanja SAD-a na području Afganistana. Unatoč mirnim pregovorima vojna skupina nastavila je s vojnim djelovanjima, što je uz plan povlačenja predstavljalo moguću prijetnju od stvaranja utočišta terorista i Islamske države.

Odluka SAD-a o potpunom povlačenju iz Afganistana

Početkom 2021. godine predsjednik SAD-a Joe Biden donio je konačnu odluku o povlačenju SAD.-a s područja Afganistana do 11. rujna 2021. godine, neovisno od mogućeg daljnjeg razvoja događaja kao posljedice tog povlačenja unutar samog Afganistana. Kao  moguće posljedice navedene su neke kao što je prekid mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlasti, te napada na afganistanske snage i građane. No, dano je obećanje o nastavku pružanja podrške i pomoći Afganistanskim snagama i mirovnom procesu.

U kolovozu 2021. afganistanska vlada se srušila u vrijeme dok su talibani zauzimali Kabul.

Uslijed slabog otpora vojnih snaga, talibani su zauzeli glavni grad Kabul i zauzeli predsjedničku palaču odmah nakon što je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio zemlju. Tom prilikom talibanski čelnici najavili su formiranje islamske vlade. Uslijed brzog napredovanja talibana došlo je do potpunog preuzimanja vlasti u Afganistanu od strane talibana zahvaljujući slabom otporu afganistanskih snaga. Nakon toga američki predsjednik izjavio je kako je američka protuteroristička misija u Afganistanu završila. 

Tijek povlačenja i evakuacije nakon preuzimanja vlasti talibana

Dvotjedni proces povlačenja i evakuacije američkih vojnih snaga, diplomacije i civila s područja Afganistana u ukupnom broju od 120 000 ljudi osiguravali su američki vojnici raspoređeni za tu zadaću. Tom prilikom Sjedinjene Države rasporedile su šest tisuća vojnika da evakuiraju američko i savezničko osoblje i osiguraju međunarodnu zračnu luku u Kabulu, gdje je izbio kaos dok su tisuće Afganistanaca pokušavale pobjeći. Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako će vojska pomoći u evakuaciji tisuća Afganistanaca koji su surađivali sa Sjedinjenim Državama, te proširuje pristup statusa izbjeglica za ugrožene Afganistance. Uslijed napada islamista na kabulskom aerodromu stradalo je više od desetak američkih vojnika.

Viđenje vojne parade i talibana iz perspektive američkog marinca

Jedan od pripadnika američkih marinaca i moj prijatelj M. T.  koji je napustio Afganistan među posljednjim pripadnicima američkih oružanih snaga prije preuzimanja vlasti ispričao mi je svoje viđenje situacije: 

„Smatram kako su talibani prijetnja susjednim zemljama s kojima Afganistan graniči. Velik dio Afganistanaca ne slaže se s gledištima talibana. Također, svaku grupa ili organizacija koja će se udružiti s talibanima ili preuzeti njihova stajališta i uvjerenja trebalo bi se smatrati potencijalnom prijetnjom. Sada, nakon što zauzeli Afganistan postavlja se pitanje hoće li se talibani zaustaviti samo na tome. Moje je mišljenje kako su vojnom paradom talibani željeli pokazati svoje novo naoružanje kojim raspolažu. Velik dio oružja je još uvijek upotrebljiv, međutim sva komunikacijska i navigacijska oprema koja se je nalazila u vozilima uništena je od strane marinaca koji su ostali posljednji u Afganistanu. Talibani žele ostaviti dojam da su snažniji nego što jesu i nametnuti dominaciju nad Afganistanom i svijetom. Moje je mišljenje kako je to sve „show“ kojim se oni žele prezentirati svijetu u boljem svjetlu. Međutim,pred mnogim zemljama imaju lošu reputaciju i mnogo neprijatelja. Zabluda je da talibani stvarno podržavaju ženska prava i spremni su ubiti svakog tko se ne slaže s njihovim uvjerenjima. Sve što talibani kažu na vijestima ili putem društvenih mreža posve je suprotno od onoga što izvještavaju strani reporteri s mjesta događaja, odnosno iz Afganistana.

Napominjem kako je ovo moje osobno mišljenje koje ne izražava stav SAD-a, vlade SAD-a, niti oružanih snaga SAD-a.“

Related posts

KOLATERALNA ŠTETA ILI… ?

Tia Milovac

Novi dekret Talibana unatoč (lažnom) obećanju blažih pravila

Matea Novosel

ČEŠKA VS RUSIJA – NEIZVJESTAN DIPLOMATSKI ISHOD?

Tia Milovac