Diplomatski klub
Vijesti

Zašto svjetske sile promatraju izbore na Grenlandu?

Ogromni teritorij, koji pripada Danskoj, ali je autonoman, nalazi se između Sjeverne Amerike i Europe i ima samo 56 000 stanovnika.

Grenlandsko se gospodarstvo oslanja na ribarstvo i Danske subvencije, ali otapanje leda i planirana mina mogu promijeniti tijek glasanja – i budućnost teritorija.

Evo što trebate znati.

Neslaganje oko kontroverznog rudarskog projekta na jugu Grenlanda podijelilo je vladu i otvorilo put ovotjednim izborima.

Tvrtka koja je vlasnik lokacije u Kvanefjeldu kaže da rudnik ima potencijal da postane najznačajniji svjetski proizvođač rijetke skupine od 17 elemenata koji se koriste za proizvodnju elektronike i oružja.
Stranka Simuit (naprijed) podupire razvoj, tvrdeći da će osigurati stotine radnih mjesta i stvarati stotine milijuna dolara godišnje tijekom nekoliko desetljeća, što bi moglo dovesti do veće neovisnosti od Danske.

No, oporbena stranka Inuit Ataqatigiit (Zajednica naroda) odbila je prijedlog, uslijed zabrinutosti zbog potencijala za radioaktivno zagađenje i toksični otpad.

Budućnost rudnika Kvanefjeld značajna je za brojne zemlje – stranica je u vlasništvu australske tvrtke Greenland Minerals, iza koje stoji kineska tvrtka.

Zašto je Grenland važan?

Grenland je posljednjih godina nekoliko puta dospio na naslovnice, a tadašnji predsjednik Donald Trump sugerirao je 2019. da bi SAD mogao kupiti teritorij.

Danska je ideju brzo odbacila kao “apsurdnu”, ali međunarodni interes za budućnost tog teritorija se nastavio.

Kina već ima rudarske ugovore s Grenlandom, dok su SAD – koje imaju ključnu zračnu bazu iz vremena hladnog rata Thule – ponudile milijunske pomoći.
Danska je i sama prepoznala važnost tog teritorija: 2019. g. Je prvi put stavila Grenland na vrh svoje agende nacionalne sigurnosti.

I u ožujku ove godine jedan je think-tank zaključio da bi se Velika Britanija, SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland – poznati pod nazivom Pet očiju – trebali usredotočiti na Grenland kako bi smanjili svoju ovisnost o Kini za ključne opskrbe mineralima.

Related posts

Jordan ograničava govor na društvenim mrežama o drami u kraljevskoj obitelji

admin

BALKAN – ZATIŠJE

Tia Milovac

TALIBANI-IMPERIJALNO STRAŠILO

Tia Milovac

Leave a Comment