Diplomatski klub
Svijet Vijesti

Žene bez imena

Novi talibanski režim je apsolutistička vlada pobjednika. Bez žena. Bez manjina. Bez ‘drugih’.

U talibanskom režimu, u Afganistanu ime neke žene često se ne izgovara javno, čak ne piše ni u dokumentima.

Žene su u vlasništvu muškaraca (koji to nisu). One su ‘samo’ nečije supruge, kćeri ili majke (koje su dale život svojim ‘vlasnicima’ – sinovima)!

Šefovi diplomacija u pregovorima s talibanima

Šefovi diplomacija pretežito islamskih zemalja svijeta, na čelu sa turskim diplomatom, bivšim Ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom ulažu sve diplomatske napore kako bi  uvjerili talibane da omoguće ženama obrazovanje koje su talibani zabranili otkako su preuzeli vlast sredinom kolovoza ove godine, što je ocijenjeno kao kršenje osnovnih ljudskih prava.

Žele razgovarati s talibanima u Kabulu, s namjerom da ih uvjere kako je isključenje žena iz obrazovnog sustava iskrivljenje islamske vjere. Posjet bi također bio pokušaj utvrđivanja uvjeta za poboljšanu humanitarnu potporu Afganistanu. Inicijatori pregovora s talibanima su Turska i Indonezija, a dobili su punu podršku zapadnih diplomata koji smatraju da će pregovori biti uspješniji ako dolaze od čelnika većinski islamskih zemalja.

“Pomno pratimo situaciju u Afganistanu. Planiramo s još nekim ministrima vanjskih poslova u Kabulu razgovarati s talibanima”, izjavio je šef turske diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu nakon sastanka sa Indonezijskom šeficom diplomacije Retnom Marsudi.

Trijumfirati na bojnom polju je nešto sasvim drugačije nego vladati osiromašenom zemljom od 38 milijuna stanovnika u 21. stoljeću. Već sad postoji oružani otpor. Ima i prosvjeda hrabrih žena i muškaraca.

Šef katarske diplomacije, Ministar vanjskih poslova Qatara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je izjavio: “Jedan od primjera je Država Qatar, koja je muslimanska. Naš sistem je islamski, ali kada govorimo o radnoj snazi, imamo više žena nego muškaraca, i u vladi i u visokom obrazovanju“. Također, diplomat koji je zagovaratelj ovakvog pristupa islamskih država izjavio je kako bi Retno Marsudi tijekom razgovora s talibanima mogla promijeniti stavove ove radikalne skupine.

“Ideja je upravo u tome da osobe poput Retno Marsudi odu u Afganistan te se sastanu s talibanima i kažu im: ‘Kažete da žene nisu sposobne za rad i da moraju ostati kod kuće? Ja sam Ministrica vanjskih poslova Indonezije’. To ne bi bilo predavanje, već moćan primjer iz prakse”, rekao je jedan od diplomata.

Karim Khan, novoimenovani glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, govoreći na Globalnom sigurnosnom forumu u Dohi, također je pozvao talibane da shvate da provode pretjerano radikalan oblik islama.

Je li Afganistan ponovo postao zemlja u kojoj žene, manjine i oni koji drugačije misle moraju postati nevidljivi da bi spasili vlastiti život?

Ostaje nam za vidjeti.

Matea Novosel

Related posts

Arktički slom: Ruski diplomat Nikolaj Korčunov o opasnosti otapanja permafrosta

Matea Novosel

Donjeck i Lugansk u zamci političkog spina

Ines Domjanovic

Na pomolu je nova gospodarska kriza

Daria Benko