Diplomatski klub
Svijet

ŽENSKA PRAVA U SJEVERNOJ KOREJI – ISTINA ILI MIT

Ovog mjeseca obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava. Prošle su 73 godine otkako je 10. prosinca 1948. godine u UN-u potpisana i proglašena Opća deklaracija o ljudskim pravima. Općom deklaracijom o ljudskim pravima tada su prvi put u povijesti određene društvene smjernice, temeljem kojih svi narodi i nacije imaju obvezu promicanja razvoja prijateljskih odnosa između naroda, ljudskih prava i sloboda, uvažavanja dostojanstva i vrijednosti svih ljudi i priznavanja jednakih prava između žena i muškaraca.

Danas, u 21. stoljeću globalizacije, koja podrazumijeva slobodu kretanja ljudi, roba, usluga, ideja i kapitala koji više nisu ograničeni na određeni geografski prostor, izazov predstavlja interes svih država za suradnjom i otvorenosti prema svim područjima od međunarodnog interesa i značaja, pa tako i poštivanju vladavine ljudskih prava.

Interes i akcija za dobrobit svakog pojedinca, žene i muškarca u svijetu šire se s područja nacionalnih granica država u kojima žive na područje izvan nacionalnih granica. O zalaganju za vladavinu jednakih prava osim nacionalnih, odlučuju i međunarodna tijela, bez obzira na razvijenost država i njihovu geografsku i ostalu pripadnost. Vladavina ljudskih prava danas više nego ikad prelazi u sferu interesa šire međunarodne zajednice.

Jedno od temeljnih ljudskih prava koje su u fokusu međunarodne zajednice koja se zalaže za njihovo ostvarenje na svim geografskim prostorima su ženska prava. Međunarodna zajednica u današnje vrijeme unatoč naporima susreće se sa velikim problemom vezano uz poštivanje ženskih prava na području svjetske razine.

Na Međunarodni dan obilježavanja ljudskih prava ove godine visoko na ljestvici država  svijeta uz koje se veže pitanje poštivanja ženskih prava nalazi se Sjeverna Koreja.

Pozicija Sjeverne Koreje u smislu poštivanja ženskih prava na svjetskoj razini utemeljena je na izvješćima UN-a, izjavama žena prebjeglih iz Sjeverne Koreje, te na temelju izvješća nevladinih organizacija koje se s područja izvan njenih granica bave istraživanjem, prikupljanjem dokaza, dokumentacije, te izgradnjom platforme za pravedniji status žena u sjevernokorejskoj budućnosti.

Svjedočanstva i dokazi govore da žene u Sjevernoj Koreji trpe ozbiljna kršenja ženskih prava u obliku kažnjavanja zbog izbjeglištva, seksualnog nasilja, prisilnog rada, zatvaranja, fizičkog kažnjavanja, izgladnjivanja, prisilnog pobačaja, čedomorstva i drugog.  

Analize o ženskim pravima u Sjevernoj Koreji dokazuju kako država ne pokazuje zanimanje o uvođenju ravnopravnosti između spolova. Zakon o ženskim pravima u Sjevernoj Koreji ne sadrži zabrane vezano uz seksualno uznemiravanje žena, pravo na pobačaj, pravo na ulogu žena u nevladinim organizacijama, u obrazovnom sustavu i medijima.

Suprotno tome, stajalište sjevernokorejskih dužnosnika pred međunarodnim organizacijama i međunarodnom zajednicom govori o tome kako je u Sjevernoj Koreji postignuta ravnopravnost između spolova, o tome kako je ženama osiguran jednak pristup pravdi, te kako u zemlji postoji sustav za zaštitu žena i ženskih prava.

Zaključak na Međunarodni dan ljudskih prava i ujedno prava žena u 2021. godini je, kako postoje velike razlike u shvaćanju ženskih prava i posljedično položaja žena u Sjevernoj Koreji u odnosu na međunarodne standarde i onog što propisuje Opća deklaracija o ljudskim pravima, koja pokazuje jasan i nedvojben put za izjednačavanje prava na globalnoj razini uz otvorenost svih država i spremnost na prihvaćanje i suradnju.

Related posts

Corona crisis = Golden age

Sara Dragosavac

„Putinov“ nuklearni rat u 2022. – stvarnost ili puka prijetnja?

Daria Čulo

Prosvjedi diljem Europe

Karlo Skoric